Skolpolitikern ger upprop svar på tal

Svaret på protestuppropet lät inte vänta på sig: inget rubbar bygget av storskolan. Samtidigt vill kommunen lugna den växande skara som oroas för elevernas skolgång i nya Järvenskolan.

Johan Söderberg (S) bemöter protestuppropet mot storskolan med att lagd plan ligger och mycket av oron är obefogad.

Johan Söderberg (S) bemöter protestuppropet mot storskolan med att lagd plan ligger och mycket av oron är obefogad.

Foto: Stina Järperud/Arkiv

Katrineholms kommun2020-01-29 16:12

– Jag förstår att man känner oro för många elever på samma ställe, även om vi nästan har en sådan situation redan i dag. Men våra ansvariga tjänstemän har hela tiden arbetat utifrån nya skolans pedagogiska innehåll – och för elevernas bästa.
Det säger bildningsnämndens Johan Söderberg (S) apropå uppropet "Stoppa storskolan".

Det startades av Johanna Ek, politiskt engagerad förälder till ett barn som är högstadieelev när skolan står klar. Ett dygn efter att tidningen uppmärksammade uppropet, hade närmare 400 personer ställt sig bakom det – i ett skede då endast bygglov återstår före första spadtaget.
Budget är lagd. Detaljplanen klubbad. Ritningarna snart klara. Skolan behöver byggas, påpekar Söderberg.
– Besluten är tagna i den demokratiska gången, dessutom för länge sedan. Det är i ett väldigt sent skede man kommer med ett upprop. Nu gäller att bygga skolan så att den blir så bra som möjligt.
Förutsättningarna är goda, anser han och tror att en del av kritiken mot bygget färgas av missuppfattningar.

– Det lyfts bland annat fram att skolan ska utformas som ett slags öppet kontorslandskap. Det stämmer inte. Där kommer att finnas klassrum, undervisningssalar i specialämnen och rum som lämpar sig för arbeten i både små och stora grupper.
– Visst kommer det också att finnas öppna utrymmen där eleverna kan sitta ner för att umgås eller plugga. Men några ”vardagsrum” finns inte på ritningarna; möjligen fanns det på de tidiga inspirationsskisserna. Det blir inget ”flum” på något sätt.
Söderberg vill också stilla oron för att elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska fara illa på grund av skolans utformning.

– Det har hela tiden varit stort fokus på att säkerställa olika pedagogiska miljöer med olika möjligheter utifrån elevernas behov, men också olika möjligheter för lärare att exempelvis bedriva undervisning både i mindre och större grupper.
Söderberg uppmanar alla som känner oro för skolan att ta del av "Aktuella byggprojekt" på kommunens hemsida. Där informeras om processen och vilka perspektiv som lyfts i arbetet. Med anledning av uppropet ska kommunen även publicera "Vanliga frågor och svar".
– De som är oroliga kan också ta kontakt med mig eller de som jobbar mer handgripligt med projektet. Då kan mycket av oron åtminstone minska, tror Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!