Det är ett trist beslut som F–9-skolornas rektorer och verksamhetschef Margareta Norling nu tagit. Men det bedöms som absolut nödvändigt till följd av risken för smittspridning.
När läsåret rings ut den 5 juni, kommer det varken att ske i lövade kyrkor eller med föräldrar och anhöriga på plats.
På grund av regeringens restriktion mot större folksamlingar än 50 personer, får skolårets mest högtidliga tillfälle firas på annat sätt.
– Det är förstås jobbigt och tråkigt för de många elever och anhöriga som länge sett fram emot avslutningen, som har övat in sånger och annat. Men det känns som ett klokt beslut utifrån de riktlinjer vi har att följa, kommenterar bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Förvisso finns ännu en gnutta hopp om att sed och vana ändå ska kunna upprätthållas när avslutningsdagen kommer. Det är om restriktionen mot större sammankomster hävs.
– Finns möjligheten vill skolorna förstås hålla sina avslutningar öppna. Jag vet inte med hur kort varsel det i sådana fall skulle kunna ske, men flexibiliteten ska finnas, säger Johan Söderberg.
Chansen för att det ska gå åt det hållet är dock mikroskopisk. Med största sannolikhet kommer F–9-eleverna inte ha några gemensamma samlingar. De får fira enskilt inom respektive klass.
Loppet för gymnasiernas studentfirande den 6 juni är dock, som många befarat, inte alls kört. Tvärtom är avsikten att det ska kunna genomföras – om än andra former än vanligt. I denna plan tar nu rektorerna och deras verksamhetschef Ola Stenliden hjälp av avgångseleverna.
Fram till den 24 april ombeds klasserna i år 3 att bidra med idéer på hur en avslutning kan utformas, utan risk för coronasmitta. En representant för varje klass ska sedan träffa rektorerna för att lägga upp avslutningsprogrammen, är tanken.
– Det tycker jag är ett bra sätt att hantera frågan, att ta in vad eleverna själva tycker och tänker. För många studenter är det den kanske viktigaste dagen hittills i deras liv, säger Johan Söderberg.
Några samlingar blir det dock inte tal om, med tanke på restriktionen och smittorisken. Att hålla studenten öppen för allmänheten är i dagsläget också otänkbart.
– När det gäller studentkortegen vet jag att det pågår en diskussion mellan eleverna och polisen. I det fallet finns ännu inget besked från polisen, som tar det avgörande beslutet.