Second hand-butiken Kupan nyinvigs på lördag

Second hand-butiken Kupan har fått en ny hemvist och de nya lokalerna ska bli ett nav för Röda korset i Katrineholm.

Katrineholms kommun 3 oktober 2019 10:36

På Fredsgatan 18 råder lika febril aktivitet som i tomtens verkstad veckan före jul. Det fejas, skruvas, sorteras och det är brådis för på lördag nyinvigs second hand-butiken Kupan i Busbjörnens gamla lokaler.

– Det här är ett jättelyft för oss. Det roliga är att vi kommer att ha samma hyra som vi hade på Köpmangatan, fast det är tre gånger så stort. Vi kommer att få helt andra möjligheter att utöka verksamheten här, säger Peter Heibrandt som är ordförande för Röda korsets Katrineholmskrets.

Kupans föreståndare Anita Karlsson blickar ut över den vidsträckta butiksytan och skrattar.

– Man kan ju undra hur vi fick plats med allt i vår tidigare butik på Fabriksgatan, men vi har tagit emot mer sedan vi fick den här lokalen. Förr såg man knappt vad som fanns för att det var så trångt, men nu kan vi exponera allt på annat vis. Nu kan vi ha olika avdelningar, säger hon.

Arbetet kommer att förenklas betydligt då det finns plats nog att backa in en släpkärra för avlastning i godsmottagningsdelen och även utrymme att lagra och sortera varorna.

– Vi har till och med en egen kundparkering. Det här är helt rätt läge och jag tror att Katrineholms nya köpområde kommer att växa fram här, säger Anita Karlsson.

Att Röda korset numera hyr av Kiab är en lyckosam slump.

– När vi förstod att de skulle börja bygga hyreshuset på vår parkering var det någon som fick nys om att Busbjörnen skulle lägga ner. Då var vi mycket snabba att kontakta Kiab.

Sedan de fick tillträde till butikslokalen för en månad sedan har flytten pågått och många har hjälpt till.

– Folk har varit så villiga att ställa upp och vi har jobbat från morron till kväll. Vi har haft tio personer per dag som jobbat, berättar Peter Heibrandt.

En av dem som hjälper till är Agneta Helgstrand som har lång erfarenhet av butiksarbete och har kläm på det där med skyltning och exponering av varor.

– Kreativiteten flödar när jag ser sortimentet och man får hela tiden nya idéer. Vi hjälps alla åt och det är en sådan sammanhållning i vårt trevliga gäng. Det är mycket skratt och kramar, säger hon.

Även efter invigningen kommer det att gå åt mycket volontärarbete.

– Vi har utökat öppettiderna på torsdagar och lördagar och vill gärna få fler som arbetar i butiken. Nu blir det mer att plocka med. Vi får in så mycket gåvor, katrineholmarna är givmilda. Varje år får vi in en halv miljon kronor på Kupan och vår förhoppning är att det ska bli mycket mer, konstaterar Anita Karlsson.

Under arbetets gång har förbipasserande kikat in genom fönstren, känt på dörren och undrat när butiken öppnar.

– Jag tror det är många som har längtat efter att vi ska öppna och det är välkomna på lördag, säger Anita Karlsson som är föreståndare på Kupan.

Second hand-verksamheten är bara en del av verksamheten för Röda korset i Katrineholm. 

– Vi är 450 medlemmar och det unika är att vi har 120 som frivilligarbetar med Kupan, läxhjälp på bibblan, språkcafé, som värdar på sjukhuset och med seniorgruppen. Ett annat fokusområde för oss är att utbilda allmänheten i första hjälpen, berättar Peter Heibrandt.

Han berättar att den nya lokalen ska bli ett nav med plats för att utöka Röda korsets lokala verksamhet i Katrineholm.

– Vi kommer bland annat att ha en konferensdel där vi kan utbildningar i första hjälpen och vårt språkkafé. Under hösten har vi även startat en besöksgrupp som åker till Migrationsverkets förvar i Flen.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa