Salsa för alla med señor Sandunga

På dansgolvet förvandlas Yuri Silva till señor Sandunga. Salsa är dansen, och söndagens tur gick till Katrineholm.

Julia Le tar med Paulina Turunen Johansson i salsans rytmer.

Julia Le tar med Paulina Turunen Johansson i salsans rytmer.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholms kommun2019-09-29 13:41

–  Señor Sandunga är för mig en livsglad latinamerikan vars uppdrag är att sprida glädje och lycka genom att bjuda på en varm resa genom hela Latinamerika, säger Yuri Silva som bjöd in till öppet hus i samarbete med Dud.

Tamara Valiante på Dud tycker att latinamerikansk dans saknats i Katrineholm. Tidigare har hon åkt till andra städer för att dansa salsa. Det var så hon fick kontakt med Yuri Silva som arrangerat närmare 100 salsafester i sin hemstad Eskilstuna. 

– Vi testar om Katrineholmsborna är reda för heta rytmer, säger Yuri Silva.

14 nyfikna hade kommit för att dansa. Några hade dansat förut, några hade aldrig provat tidigare. Deltagarna hade inget val, det var bara att kasta blygseln över axeln och köra. 

På omväxlande svenska, spanska och engelska räknade señor Sandunga steg och förklarade turer. Under en timme nöttes grundstegen in, och sedan väntade en timme med social dans.

– Alla kan dansa salsa. Vi ska ha kul och börja dansa så fort som möjligt, säger Yuri Silva som hade flickvännen Julia Le och sin syster Irina som medhjälpare.

Ylva Skoog åker ofta och dansar, bugg och foxtrot.

– Jag tycker om de här rytmerna, och har varit nyfiken på salsa. Men det har ju inte funnits i Katrineholm. Och så fick jag syn på att det skulle vara öppet hus, säger hon. 

Efter en timme på dansgolvet var Ylva Skoog varm, och nöjd.

– Det är jättekul. Jag blir alltid glad av att dansa, säger hon.

Är tillräckligt många intresserade blir det en fortsättning i Sandunga salsa för nybörjare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!