– De isolerade händelserna är väldigt dystra, men som helhet är inte Katrineholm mer brottsutsatt än andra kommuner, när man ser på brottsstatistiken, säger kommunens säkerhetschef Tobias Plantin.
I veckan redogjorde tidningen för Plantins presentation för kommunstyrelsen, där en lång rad brott bland unga nämndes, som stryplekar och misshandel, drogmissbruk och anlagda bränder. I presentationen nämndes också ett antal platser, som runt skateparken. Plantin betonar dock att platserna inte är mer brottsutsatta än andra, utan snarare ställen där många unga rör sig.
– Det här är platser där många ungdomar samlas, där vi också ska finnas. Det handlar om brottsprevention, om insatser för unga och barn där vi även kommer ner i låg- och mellanstadiet, säger Tobias Plantin.
Katrineholms kommun kartlägger och analyserar brotten och var de sker, sätter in insatser där de behövs, följer upp och ser om insatserna gett effekt.
– Vi har byggt system där vi kan kartlägga det här. Vi får informationen och vi får den väldigt tidigt. Med informationen kan vi sluta upp kring situationen och kan göra något åt det. Så kanske man har jobbat tidigare också, men det är väldigt positivt för Katrineholm, säger Plantin.
Självklart, fortsätter han, omvärldsbevakar man och tittar på exempelvis Eskilstuna, där man arbetar riktat mot unga pojkar.
– Vi lägger ihop kommunens befintliga metoder och ser om vi behöver täppa till några luckor.
Johnny Onbiner är kommunpolis i Katrineholm och har varje vecka möte med kommunen, där man byter detaljerad information enligt metoden "EST", "Effektiv samverkan för trygghet".
– Det är lättare att vara på rätt ställen när vi vet var vi ska vara. Det är dagsaktuell information, det kan vara lov i skolan, eller något särskilt som händer.
Onbiner noterar att totala antalet brott begångna av unga inte har ökat, men brottens karaktär har delvis förändrats. Dessutom har brottsligheten sjunkit något i åldrarna. Med brottslingar under 15 år får polisen anmälan, men lämnar utredningen vidare till socialtjänsten.
– Våldsbrottsligheten har ökat. Vi har 33 anmälda våldsbrott sedan skolan startade i mitten av augusti, där de misstänkta är mellan 12 och 19 år gamla. De slåss mer, helt enkelt. Motsvarande period förra året var det 23 anmälningar. Men jag tror att kommunen upplevt det stökigare än vad polisen har gjort, säger han.