Säkerhetschef ger dyster bild av Katrineholm

Sex särskilda problemområden och en lång lista brott i kommunen presenterades för politikerna på senaste kommunstyrelsemötet.

Centrum pekas ut som en av de platser, varpå många brott sker.

Centrum pekas ut som en av de platser, varpå många brott sker.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-10-07 19:14

Vid det senaste kommunstyrelsesammanträdet den 25 september presenterade kommunens säkerhetschef Tobias Plantin kommunens nya sätt att arbeta mot brottslighet, i nära samråd med polisen. Kartläggning och analyser ska ge svar på frågor som var och när brotten sker, samt vem som begår dem. Insatser ska följa efter kartläggningen, uppföljning och återkoppling ska svara på frågor om huruvida problemen minskat där insatser sätts in. 

I presentationen gav säkerhetschefen en tämligen dyster bild av brotten i Katrineholm den senaste tiden. På listan fanns bland annat misshandel/stryplekar, hot, rån och stölder, sexuella övergrepp, narkotikaförsäljning, trafikolyckor med omkomna ungdomar, samt anlagda bränder. Sex platser är särskilt utpekade i presentationen, när det gäller var brotten sker. Det är Centrum, Perrongen/skateparken, Järvenskolorna, Duveholmsskolan, Backavallen och simhallen. 

Joha Frondelius (KD), tog på kommunstyrelsesammanträdet del av presentationen och uppgifterna oroar honom, säger han. 

– Vi är på väg mot det vi läser i nyheterna, att brotten blir mer och mer synliga för allmänheten. Man eldar, man begår ganska tunga brott. Vi har bra samarbete mellan skola och polis, men det räcker inte, säger han. 

Han tror att tidig upptäckt och tidiga insatser är helt avgörande för att stoppa brottsligheten. 

– När det inte finns insatser i skolan på grund av resursbrist ser vi att de som misslyckas tar andra vägar. Vi måste vända utvecklingen, framförallt för de unga killarna, för det är mest killar det rör sig om. 

Frondelius tror att problemet ofta ligger hos de anhöriga, föräldrarna. 

– Vi har en sociallag som indirekt skickar över ansvaret till föräldrarna, men om det inte fungerar där? 

Kommunstyrelsens ordförande, Göran Dahlström (S), gladdes dock mer än han oroades över presentationen. 

– Det är första gången någonsin vi arbetar så strukturerat. Det är första gången vi i kommunstyrelsen känner oss trygga med hur vi arbetar med det här. Det är bra att vi har det här sättet att hantera de här frågorna, och det kommer att visa sig framöver, säger han. 

Angående de utpekade platserna, där många brott enligt presentationen ska ske, säger Göran Dahlström att där ska kommunens personal och polisen arbeta. 

Tidningen har sökt kommunens säkerhetschef för kommentarer. 

Karta: Katrineholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!