I Sörmland finns beredskap och pandemiplaner, om Coronaviruset skulle slå även här. Men WHO.s nödläge gäller främst Kina, enligt Johan Carlsson, generaldirektör för svenska Folkhälsomyndigheten.
"Det bekymmer man påtalar är risken för ett utbrott utanför Kina, i länder med sämre resurser och sämre infrastruktur. Men där är vi inte än. Vi har en stark smittskyddsorganisation som är van att hantera sånt här", säger han till TT.
Kanske blir det inte heller någon större spridning av viruset utanför Kina. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus berömde i onsdags Kinas sätt att hantera virusets spridning och sa att "deras handlingar har bidragit till att stoppa spridningen till andra länder".
I Södermanland tar Länsstyrelsen upp coronaviruset på de samverkansmöten man håller varje vecka. På mötena deltar aktörer som polisen, länsstyrelsens personal, samt representanter från kommunerna.
– Vi stämmer av läget. Vi kommer att ha det som en punkt kommande veckor. I nuläget är det lugnt, säger Totte Arvidsson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen.
Tobias Plantin, säkerhetschef i Katrineholms kommun, konstaterar att Länsstyrelsen vill säkerställa att kommunerna har beredskap, om det skulle behövas.
– Som det är nu har vi inte rustat på något särskilt sätt. Inga pandemiplaner är aktiverade. Men vi har beredskap och kan vid behov aktivera kommunens krisledningsorganisation.
I Vingåker är ett tänkbart värsta scenario att 50 procent av personalen är sjukskriven, men att kommunen ändå kan upprätthålla de samhällsviktiga funktionerna: skola, barnomsorg och äldreomsorg.
– Det är jättesvårt att säga att vi skulle klara det. Det beror på hur länge det varar, en vecka, två veckor, två månader? Man planerar för att upprätthålla miniminivån. Personal från verksamheter som inte är samhällsviktiga på kort sikt kan gå in och täcka upp i verksamheter där det måste fungera, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun.
Också i Vingåker finns det en pandemiplan, som ingår i övrig beredskap.
– Man tittar på den årligen i risk- och sårbarhetsanalysen, säger Hanna Mehaj, som vill betona vikten av att medborgarna håller sig informerade.
–Jag tycker att Folkhälsomyndigheten har en bra hemsida, där de bevakar frågan. Jag rekommenderar alla att läsa. Det är viktigt att motverka ryktesspridning, oavsett vilken kris det handlar om.