Så klarar räddningstjänsten viruskrisen

Mer städning, inställda studiebesök och kanske färre skift, så ska Västra Sörmlands räddningstjänst klara viruset.

Mattias Gårdholt och Anette Lundin, VSR, under bygget av nya brandstationen.

Mattias Gårdholt och Anette Lundin, VSR, under bygget av nya brandstationen.

Foto: Stina Jarperud

Katrineholms kommun2020-03-19 16:40

– Vi klarar rätt hög frånvaro. 10 till 15 procents frånvaro hos personalen klarar vi med vikarier och övertid. Har vi runt 25 procents frånvaro går vi antagligen ned på treskift. Då jobbar man 24 timmar, sedan är man ledig i två dygn, förklarar Mattias Gårdholt, räddningschef hos Västra Sörmlands räddningstjänst. 

Vid 50 procents frånvaro, att alltså hälften av brandkårens personal är borta, får man sannolikt gå ned på tvåskift. Då jobbar man i 24 timmar och är ledig i 24 timmar. 

– Personalen kan klara det eftersom det finns möjlighet att sova på jobbet om det är lugnt på larmfronten. Då har vi ju inte lika mycket tillsyn och annan verksamhet, säger Mattias Gårdholt. 

Räddningstjänsten kan också dra in "ribbar", alltså "räddningspersonal i beredskap", som har andra jobb normalt, förutsatt att deras ordinarie arbetsgivare kan undvara dem. 

Men än så länge är räddningspersonalen hos VSR frisk. 

– I nuläget har vi inte sett några stora effekter på vår personalbemanning. Det vi kan se är att vi, liksom övriga samhället, behöver vara hemma med barnen och att man inte kan be de äldre i bekantskapskretsen att hjälpa till. Det har gett effekt, men det är inte så att vi har nedsatt förmåga, säger Anette Lundin, förbundschef för VSR. 

Varje dag sitter räddningstjänsten i stabsmöten, där man diskuterar vad som hänt och vilka nya åtgärder som kan behöva vidtas, berättar Anette Lundin. I förra veckan tog hon beslutet att stänga brandstationen i Katrineholm för studiebesök. VSR försöker också minska risken för smittspridning på andra sätt. 

– Vi utför inte lika många tillsynsuppdrag och vi undviker att gå till exempelvis förskolor. Vi försöker ha kontakter och möten via webben. 

Med färre tillsynsbesök och inga studiebesök har personalen en del tid över, som just nu bland annat läggs på städning. 

– Vi har försökt vidta kraftiga åtgärder, för att inte många ska bli sjuka samtidigt. Ska man träna till exempel tvättar man redskapen både före och efter träningen. Vi sköter städningen själva nu och går runt och torkar dörrhandtagen och sådant, säger Anette Lundin. 

Larmen VSR får kan eventuellt förändras när många jobbar hemma och många är sjuka. 

– Trafikolyckorna kan möjligen gå ner om färre är ute och kör. Möjligen kanske brandlarmen ökar om fler är hemma och lagar mat. Men jag tror faktiskt inte att larmen kommer att öka, säger Mattias Gårdholt. 

Karta: Brandstation (Katrineholm)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!