Så agerar bufférestauranger mot smittorisken

Restaurangägare i Katrineholm agerar på olika sätt för att undvika att coronaviruset sprids.

Erik Fryklund går till vardags på Lindengymnasiet men gör sin praktik på Safiren. Han lägger upp maten på tallrik till gästerna. Den här tisdagen står oxbringa på menyn.

Erik Fryklund går till vardags på Lindengymnasiet men gör sin praktik på Safiren. Han lägger upp maten på tallrik till gästerna. Den här tisdagen står oxbringa på menyn.

Foto: Carina Bergius

Katrineholms kommun2020-03-17 18:53

På Statts restauranger, O´learys och Safiren, har man plockat bort buffén sedan i måndags, för att inte riskera att gästerna smittar varandra med coronavirus. 

– Vi behöver ta vårat ansvar. Det finns alltid en risk med bufféer i dessa tider. Personalen har utbildning i livsmedelshantering, men vi kan inte förutsätta att gästerna har det, säger Sarah Lagerbäck, vd.

I stället lägger kocken tills vidare upp mat på tallrikar eller i matlådor för avhämtning. Hittills har inte det totala antalet portioner minskat.

– Efterfrågan på matlådor har ökat. Vi vill att gästerna ska känna sig trygga. På Safiren är det många äldre som äter lunch, säger Sarah Lagerbäck.

På Kungens hörna serverar man lunchbuffé och fortsätter ha öppet som vanligt. Antalet lunchgäster har dock halverats. 

– Vi är extra noga med handskar och handssprit. Men jag märker att kunderna sitter ensamma eller en bit ifrån varandra,  säger ägaren Muhammer Türk.

Han har inte fått någon vägledning av kommunens miljöavdelning, med anledning av corona. 

– De måste informera mer. Jag vill ha mer information, säger Muhammer Türk.

Duy Anh, maneger för de asiatiska restaurangerna Lotus garden och Sushi-thai take away, har inte heller fått någon information från kommunen. Bufférestaurangen håller stängt sedan i måndags. I stället hänvisas gästerna till avhämtningsköket på Eriksbergsvägen. De erbjuder också hemkörning.

– Vi stängde Lotus garden för att det inte kom så mycket folk. Jag tänkte att det kanske var ett känsligt område, med buffé där folk plockar mat, säger han.

Beslutet fattades för att skydda både gäster och personal från coronavirus och gäller tills vidare.

– Jag följer utvecklingen, men önskar mer information från kommunen, säger Duy Anh.

Kommunen har inga speciella riktlinjer för bufférestauranger med anledning av corona.

– Det finns inga centrala andra riktlinjer från livsmedelsverket heller. Det här är ju ingen livsmedelsburen smitta, det är ju en droppsmitta. Så det är som när det råder vanlig förskylnings- eller influensaepidemi, säger miljöchef Eva Frykman.

– En restaurangägare har alltid ansvar och ska ha koll på att maten som serveras är fräsch. Personalen ska alltid vara frisk och hygienrutinerna ska följas. Det är samma rutiner som alltid i ett kök.

Är det lämpligt att servera buffé i dessa tider?

– Buffé är inte förbjudet på något sätt. Det är upp till var och en att avgöra hur man kan hantera det, säger Eva Frykman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!