S-ordföranden sågar agerande mot budget

Lite förståeligt. Men mest besynnerligt. Så tycker Gunilla Magnusson (S) att oppositionspartierna V, KD och L agerade när Viadidaktnämndens budget klubbades.

Gunilla Magnusson (S) tycker att agerandet i budgetbeslutet från framför allt V ock KD är besynnerligt.

Gunilla Magnusson (S) tycker att agerandet i budgetbeslutet från framför allt V ock KD är besynnerligt.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholms kommun2020-01-21 18:14

Dessa partier demonstrerade tydligt att deras syn på årets budget ligger långt från majoritetens. ”För svag och för otydlig”, recenserade Björn Wahlund (L).
I egenskap av ersättare uttryckte han sitt missnöje med ett särskilt yttrande. V:s och KD:s ledamöter reserverade sig till förmån för sina egna kommunbudgetar. SD invände inte.

L, KD och V vill ge mer pengar till Viadidakt än S- och M-majoriteten. Mot den bakgrunden, förstår nämndens ordförande Magnusson till viss del reservationerna.
Hon kan också tycka att Wahlund har en poäng i kritiken mot bristen på konkreta siffermål för verksamheten.
– Kan vi hitta sätt att göra det så ska vi göra det.
Vad hon däremot tycker är besynnerligt, är att oppositionen inte använt sina mandat till att försöka påverka fördelningen av budgetmedlen. Särskilt gäller det V, tycker Magnusson, vars ledamot Anita Johansson ingår i budgetberedningen.

– Tycker man att budgeten är så fel, borde man kanske göra en egen budgetplan specifikt för nämnden. Då har man en möjlighet att vara med och påverka. Som det är nu, är man bara emot.
För Anita Johansson var det naturligt att reservera sig, då V tycker att majoritetens budget är otillräcklig.
– Visst kan vi driva på för en annan fördelning eller ta fram ett eget nämndbudgetförslag. Men då ska man veta att vi inte har tillgång till handlingar och underlag som majoriteten har. Vi är ett ganska litet parti och saknar resurserna till ett sådant arbete, säger hon.
Viadidakts budget för 2020 uppgår till 64,7 miljoner till en verksamhet som är föremål för flera åtgärder som ska effektivisera och kvalitetshöja driften.

På SFI har kurstiderna gjorts om och kraven på framsteg skärpts.
– Är man hemma för att till exempel föda barn, är det inte säkert att man kan komma tillbaka om det inte finns en progression i studierna, säger Magnusson.
Kursen samhällsorientering för nyanlända har förlängts. Vuxenstudierna har gjorts mer flexibla, sedan det visat sig att många elever kör fast när de läser på distans. Högskoleutbildningar är i höst uppe i 14 kurser.
Därtill är ledningsorganisationen nu fullt bemannad. Sara Alexanderson är ny förvaltningschef. Anna-Lena Karlsson, rektor för vuxnas lärande och SFI, har fått en biträdande rektor i Linda Malmberg.
– Allt detta ger stabilitet för det fortsatta arbetet, tycker Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!