I fredags kom beskedet att det numera är förbjudet med folksamlingar, med fler än 50 personer. Förbudet är till för att hindra smittspridning av coronaviruset och ersätter ett tidigare påbud, där regeringen stoppade folksamlingar med fler än 500 deltagare.
För kyrkorna betyder 50-personersförbudet att nästan all publik verksamhet påverkas.
– Vi måste följa det som har beslutats och vi kommer alltså få avvisa gäster om de är för många, även på begravningar. Vi kommer att stänga dörrarna när vi räknat in 50, inklusive oss själva, säger Lars Ståhle, kyrkogårdschef i Katrineholmsbygdens församling.
Han kan tänka sig att beslutet blir impopulärt bland efterlevande.
– Jag kan tänka mig att det inte blir så populärt. Det är klart att man vill komma och ta ett sista farväl. Därför är det bra om de som ordnar begravningen tänker på det här, så att alla vet att bara 50 släpps in.
Efter att någon avlidit ska kvarlevorna jordbegravas eller kremeras inom 30 dagar. Vill man ändå kunna bjuda fler på begravningen är det möjligt att kremera och sedan ha jordsättningen av urnan senare. Efter kremering har man ett år på sig att jordsätta.
– Det kan vara jobbigt mitt i sorgearbetet att skjuta upp det, men det är vad man får göra, säger Lars Ståhle.
Också dop och bröllop påverkas av regeln, liksom andra samlingar i kyrkans regi.
– Vi har satt upp skyltar i kyrkan, att det är fullt vid 50 personer. Vi hade dem uppe vid högmässan i söndags. Sedan kom det bara 23, att jämföra med vanliga 80-100, säger Anna Jarl, kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling.
Men högmässorna och en nyinrättad lunchbön klockan 12 på dagarna kommer att fortsätta.
– Även om det inte kommer någon kör vi ändå. Vi ringer i klockorna och ber i den situationen som vi är just nu. Vi ställer inte in allt, vi ställer om, fortsätter Anna Jarl.
Även i sociala medier och i andra kanaler anstränger sig kyrkan för att vara närvarande. Klockan 18 varje dag tänder församlingen ljus på sin Instagramsida och man har inrättat ett telefonnummer för kontakt med jourhavande präst dagtid.
– Många är isolerade, oroliga, behöver ha någon att prata med.
Det är ganska många, säger Anna Jarl, som avbokat dop och vigslar.
– Jag tror att det har att göra med att man dels inte kan ha mycket folk, och dels att äldre inte kan gå ut. Man ska ju inte ta med mormor och farmor på förrättningar, då kanske man hellre skjuter upp.