Det nya förslaget kommer från bildningsförvaltningen och förskolornas rektorer. Det är en konsekvens av att dagens bestämmelser bryter mot skollagen, vilket tidningen avslöjade i höstas.
Därför ska reglerna för barn till föräldralediga och arbetslösa nu ändras.
Hur, framgår av ett tjänstemannaförslag som i nästa vecka ska upp i bildningsnämnden. Ordförande Johan Söderberg (S) kallar revideringen för ett kompromissförslag.
I dag ger Katrineholms kommun rätt till föräldraledigas och arbetslösas barn att vistas 20 timmar per vecka i förskolan. Vid förra årsskiftet fråntogs dock rätten till förskola i samband med skollov.
Det är ett lagbrott, enligt Skolverket. Det har också väckt starka reaktioner från vårdnadshavare som under längre lov vill och behöver ha ett barn eller fler kvar i verksamheten.
Frågan är hur föräldrarna kommer att reagera nu. I förslaget dras antalet veckotimmar ner, från dagens 20 till 15.
– Därmed får alla precis det antal timmar lagen säger att de har rätt till, säger Söderberg.
Föräldralediga och arbetslösa som vill behålla de 20 timmarna kan få det. Men då måste de träffa en särskild överenskommelse med förvaltningen.
Avtalet är bindande för ett år och kräver att 20-timmarsbarnen följer skolans läsårstider – det vill säga är lediga när skolbarnen är lediga.
Utöver dessa förändringar, vill förvaltningen kunna planera sommarförskolan tidigare än i dag. Förslaget är att alla ansökningar om förskoleplats sommartid ska göras senast den 30 april, i stället för 31 maj enligt dagens regler.
Det var för att öka planeringsförutsättningarna och minska kostnaderna för lovverksamhet som reglerna stramades upp inför 2019.
Särskilt på sommaren har många barn som väntats till verksamheten uteblivit. Förskolan har haft stora svårigheter att planera ordinarie personals semestrar och hitta ekonomisk balans mellan antal barn, vikarier och måltidskostnader.
Johan Söderberg ser flera fördelar med det nya förslaget. Men han är medveten om att det kan ge upphov till ett ramaskri.
– Av en del kommer det nog att uppfattas som en försämring, medger han och fortsätter:
– Jag vet inte hur övriga majoriteten och oppositionen ställer sig. Vi ska diskutera förslaget och se om det behöver skruvas på.
Ograverat eller ej föreslås förändringar träda i kraft den 1 februari 2020.