Tidigt på lördagsmorgonen larmades både väktare och polis till Pressbyrån vid järnvägsstationen i Katrineholm. Någon hade krossat en ruta och tagit varor. En kort stund senare kunde polisen gripa en man i 35-årsåldern, misstänkt för stöld genom inbrott. Mannen släpptes senare.
Förra söndagen, den 2 februari, slog rånare till mot Pressbyrån. Då handlade det om fyra unga pojkar, i 15-årsåldern, som enligt polisens presstalesperson var försedda med tillhyggen och betedde sig mycket hotfullt mot personalen. Pojkarnas byte blev främst ett antal cigarettpaket. Under kvällen grep polisen tre av de misstänkta rånarna, som dock släpptes efter förhör med hänvisning till deras låga ålder.
Strax före jul, den 18 december, utsattes Pressbyrån för inbrott. Under natten krossades en ruta och någon tog sig in och stal tobak. Inbrottet uppmärksammades av väktare klockan 04:20 på morgonen. Vid det tillfället fanns ingen misstänkt.
– Det är för jävligt varje gång och det är dyrt. Det går inte att driva verksamhet på det här sättet, säger en person ur personalen hos Pressbyrån till tidningen.
Personalen vill dock inte uttala sig närmare om rånen och inbrotten i butiken. Tidningen har sökt företrädare för Pressbyrån centralt, utan resultat.
I maj förra året släppte Handelsanställdas förbund en ny rapport om ensamarbete. I den påvisar förbundet att 31 procent av kvinnorna och 16 procent av männen som arbetar ensamma är rädda för att drabbas av rån, hot och våld. Handelsanställdas förbund anser att regelverket om ensamarbete, från början av 80-talet, är föråldrat och inte anpassat till dagens öppettider.
– Jag skulle säga att många av våra medlemmar känner stort obehag av att jobba själva. Speciellt på arbetsplatser som ligger lite ödsligt, som i småbutiker vid tågstationer. I gallerior kan det också vara obehagligt och stökigt, men det är ändå en annan sak, det finns andra människor där, säger Jessica Karlsson, ombudsman för medlemmarna i Katrineholm hos Handelsanställdas förbund.
Handels, fortsätter Jessica Karlsson, tycker att lagstiftningen bör skärpas just runt ensamarbete. Men även goda rutiner och gott förebyggande arbete bidrar till ökad trygghet.
– En del bensinmackar har servicelucka som är öppen på natten, som ingen kan ta sig in igenom. Men det vettigaste är att bemanna så att personalen är trygg, säger hon.