Vad kännetecknar en god politisk debatt? För att nå fram med sina argument kan det vara bra att vara "logisk, strukturerad och gärna visa empati". Däremot bör man avhålla sig från personangrepp. Vidare ska debattörerna använda sig av ett vårdat språk, hålla sig till ämnet och behandla alla med respekt.
Det är åtminstone, i korta drag, innehållet i den överenskommelse som partiernas gruppledare i Katrineholms kommunfullmäktige ställt sig bakom. Överenskommelsen har kommit till på initiativ av fullmäktiges presidium och är till för att skapa just ett gott debattklimat mellan politikerna.
Överenskommelsen som sådan är inte ny, men har nu skrivits på på nytt för att den ska fortsätta att gälla. Frågan är om den behövs. Göran Dahlström (S), gruppledare för det största partiet i fullmäktige, anser att tonen för det mesta är god.
– Jag tycker inte att det har varit något problem under den senaste mandatperioden, säger han.
Inte heller KD:s gruppledare Joha Frondelius tycker att fullmäktiges ledamöter är otrevliga i debatterna.
– Vi har respekt för varandras olika åsikter, säger han.
Sverigedemokraternas gruppledare Mica Vemic är den enda som inte har skrivit på överenskommelsen. Inte heller han upplever något problem med debattklimatet, och tycker därför att överenskommelsen är onödig. Dessutom kan han inte bestämma vad andra ledamöter säger i fullmäktige, menar han.
– Man kan inte begränsa yttrandefriheten i talarstolen.