Polisen utreder mordbrand i flerfamiljshus

En uppmärksam hyresgäst kände lukten av rök och upptäckte två bränder i husets källare. Risken var stor att den annars hade spridit sig.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades ut till den misstänkt anlagda branden.

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades ut till den misstänkt anlagda branden.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2019-10-01 22:01

– En bra insats, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningscentralen Östra Götaland, utifrån de uppgifter han fick från brandplatsen.
I ett mindre flerfamiljshus på Ramsjögatan på Öster, var elden redan släckt av hyresgästen när räddningstjänsten kom ilande. Men i trapphus och ett par av bostäderna luktade det kraftigt av rök.

Det var strax före klockan 20.30 på tisdagen som larmet gick. Plötsligt förvandlades den annars lugna gatan bakom Kullbergska sjukhuset till ett blåljusblixtrande inferno av aktivitet. 
Boende och grannar samlades utanför huset medan brandmän satte ut fläktar och undersökte källaren i väntan på polis. 
Två olika härdar hittades, varav den ena inne i en bastu.

Källaren spärrades på kvällen av i väntan på teknisk undersökning. Resultatet av den kommer att avgöra om branden anmäls som allmänfarlig vårdslöshet eller rentav mordbrand; hade elden inte upptäckts i tid, var risken stor att den annars skulle fått fäste i källaren och sprida sig till bostäderna.
Som det var nu, rapporterades inte om några personskador. Västra Sörmlands räddningstjänst bröt upp från brandplatsen vid 21.20-tiden. 

På onsdagen undersökte polisens tekniker brandplatsen. 

– Vi har konstaterat anlagd brand genom tekniker som gjort brottsplatsundersökning under dagen, men mycket mer än så vet vi inte än, säger Henrik Hägglund, från Sörmlandspolisens avdelning för grova brott. 

Källaren är nu avspärrad för teknisk undersökning.
Källaren är nu avspärrad för teknisk undersökning.
Karta: Ramsjögatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!