Polisen: Förbudet mot tiggeri är otydligt

Att tigga pengar kan bli förbjudet även på Lövåsen. Nu kritiserar polisen svårigheter att tillämpa reglerna.

Polisen och kommunen är inte helt överens.

Polisen och kommunen är inte helt överens.

Foto: Stian Lysberg Solum / TT

Katrineholms kommun2019-09-25 18:12

Kommunen vill utöka tiggeriförbudet till att, utöver delar av centrala Katrineholm, även omfatta handelsområdet Lövåsen.

Förslaget godkändes av kommunstyrelsen på onsdagen, för att slutgiltigt beslutas av kommunfullmäktige.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) föregicks beslutet inte av någon större diskussion.

­– Den är nog kvar till fullmäktige, säger han.

Inför beslutet har revideringen av de lokala ordningsföreskrifterna gått ut på remiss till Polismyndigheten.

Formuleringarna får nu, till skillnad från förra remissrundan, kritik för att vara svåra att tillämpa. Passiv och aktiv penninginsamling är inte definierat i föreskrifterna, enligt Polismyndigheten.

I svaret till kommunen tar de upp flera exempel på situationer: Om en person går runt med en bössa och tigger räknas det som aktiv pengainsamling, vilket kräver tillstånd, medan det är förbjudet att tigga pengar stillasittande.

För en stillasittande gatumusikant går föreskrifterna att tolka både som att det är tillåtet att samla in pengar och att det är förbjudet, enligt Polismyndigheten.

Föreskrifterna bör vara tydligare, konstaterar den, för att "tillämpningen ska ske i enlighet med kommunens avsikt med regleringen".

Kommunen reagerar på att polisen kommer med kritik först nu.

"Att Polismyndigheten i detta fall är kritiska till formuleringar i föreskriften som tidigare är beslutade och godkända av länsstyrelsen är därför förvånande", står i ett beslutsunderlag från kommunledningsförvaltningen.

De uppfattar även remissvaret som "mindre underbyggt och delvis utan förankring", då polisen anses ha missförstått föreskrifterna som att passiv pengainsamling skulle vara tillståndspliktigt där det är förbjudet.

Om polisen skulle uppfatta en situation som att en person tigger aktivt ska reglerna för aktiv pengainsamling gälla, enligt kommunen.

Något förbud för gatumusikanter att samla in pengar finns inte, vare sig de sitter still eller går omkring.

Att gatumusikanter inte behöver söka tillstånd har tidigare varit på tapeten, såväl som vad som ska räknas till att framföra musik.

– Då är det upp till dem (polisen, reds anm.) att bedöma om det är någon som bara för oväsen eller om det är gatumusik, har Göran Dahlström (S) sagt till KK.

Men polisen "kommer inte att bedöma gatumusikanter utifrån musikalitet eller liknande", står i senaste remissvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!