Myrorna har stoppat sin insamling på återvinningscentralerna i Katrineholm, Vingåker och Flen. Kläderna säljs i Myrornas butik i Norrköping, men ett vikande kundunderlag gör att de inte får avsättning för varorna.
– Vi kan inte ha textilier i lager så till slut måste de förbrännas, det är jättetrist, säger Lana Brunell, pressansvarig på Tekniska verken som driver Vika återvinningscentral i Katrineholm.
Många second hand-butiker i Katrineholm tar fortfarande emot kläder och prylar. Bland annat Pingstkyrkan, Gåvorna och Röda korset, vars butik Kupan sätter kläderna i karantän.
– Vi låter dem ligga i en vecka innan vi rör dem. Det ska räcka mer än väl enligt smittskyddsläkare som vi talat med. Prylar har vi hört inte ska smitta, säger Peter Heibrandt, ordförande för Röda Korset Katrineholm.
Butiken håller hittills öppet som vanligt, trots få kunder. Men personalen är begränsad.
– Vi har många äldre som jobbar hos oss och vi vill inte att de ska jobba nu, säger Heibrandt.
Att personalen består av äldre som jobbar ideellt gäller också Pingstkyrkans second hand.
– Många av våra volontärer är över 70 år och de jobbar inte nu. Vi har haft stängt en torsdag och vi kommer att hålla stängt på skärtorsdagen. Vi måste hushålla med personalen, så att vi kan ha öppet på lördagar när vi säljer mer, säger Katarina Thuresson, föreståndare för Pingstkyrkans butik.
Så även det som lämnas in till Gåvorna och Pingstkyrkan hamnar i en form av karantän, eftersom personalbristen gör att sakerna blir liggande lite innan de kommer ut i butikerna.
Inkomsterna från Kupan, Gåvorna och Pingstkyrkan går till välgörenhet. Verksamhet som drabbas när inkomsterna minskar.
– Vi säljer betydligt mindre nu, kanske hälften, säger Katarina Thuresson på Pingstkyrkan.
Deras överskott går bland annat till lokal hjälp i Katrineholm.
– Till exempel brukar vi bekosta reflexvästar till skolbarn, men i år får vi backa på den utgiften.
Inte bara inkomsterna är viktiga för second hand-butikerna. Den sociala samvaron betyder ofta mycket för besökarna.
– Vi har nästan inga kunder, men för vår del är den sociala sidan viktig. Vi har öppet för dem som vill ha kaffe och en macka och prata lite, säger Ulf Johansson, föreståndare för Gåvornas butik, som drivs av Svenska kyrkan.
Peter Heibrandt på Röda korset håller med:
– Vi är inte bara en second hand-butik utan också en mötesplats.