Patienter besvikna över stängd bastu

I många år har bassängbehandlingen följts av ett varmt bastubad. Men inte längre. "Vi är inte betrodda" säger en besviken patient.

Lisbeth Andersson är besviken över att bastun i Kupoolen på Kullbergska sjukhuset är stängd.

Lisbeth Andersson är besviken över att bastun i Kupoolen på Kullbergska sjukhuset är stängd.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-10-26 07:02

Lisbeth Andersson är en av alla patienter som regelbundet går på behandlingar i varmvattenbassängen i Kupoolen på Kullbergska sjukhuset. Efter badet har hon i många år haft rutinen att sitta en stund i den varma bastun.

Men nu är det slut med det. Bastun är stängd. På dörren sitter en lapp som förklarar att bastubad inte är en behandlingsform.

– Värmen i bastun är bra för reumatiker och dessutom har den en social funktion. Jag kan inte fatta hur de plötsligt kan slå igen den, säger Lisbeth Andersson.

Hon har fått förklaringen att sjukhuset ansvarar för patienterna men inte har resurser att ha personal där under bastubaden. Den förklaringen köper inte Lisbeth Andersson.

– Det har aldrig varit någon personal där med oss. Vi är ju vuxna människor och kan ta eget ansvar. Vi är förvånade och känner att vi inte är betrodda att sitta i bastun längre.

Rose-Marie Hedlund är verksamhetschef för paramedicin i Region Sörmland. Hon förklarar varför bastun har stängts dagtid.

– Vi har fyra bassänganläggningar i Sörmland som används av patienter med ledproblem, smärta och funktionsnedsättningar. Två av dem har haft bastu, men i våras stängde vi bastun i Eskilstuna eftersom den var trasig. Dessutom behövdes den som förråd för hjälpmedel som annars stod i korridoren, vilket vi fick klagomål från brandskyddet på.

Av både resurs- och säkerhetsskäl valde man då att stänga bastun även i Katrineholm.

– Vi har haft tillbud i bastun med patienter med hjärtproblem. För att garantera säkerheten skulle vi behöva ha personal på plats. Men bastubad ingår inte i någon behandling och det finns ingen forskning som visar att värme har någon längre effekt som smärtlindring, säger Rose-Marie Hedlund.

Hon hänvisar bastusugna till de föreningar som hyr anläggningen kvällstid. De har nämligen rätt att använda bastun.

– Då är det föreningarna själva som har ansvaret.

En som också är upprörd över den stängda bastun är KD-politikern Joha Frondelius, som 2015 kämpade för att återöppna bastun på servicehuset Igelkotten.

– Det är lustigt att ett varmt bad anses gynnande för reumatiker, men inte en varm bastu. Det här är bara trams och symbolpolitik för att visa att man har gjort något för att hantera underskottet, säger han.

Själv badar han bastu nästan varje dag.

– Som finne säger jag att en bastu är en helig produkt, den får inte missbrukas genom att stängas!

Lappen på dörren förklarar att bastun stängts eftersom bastubad inte är en behandlingsform.
Lappen på dörren förklarar att bastun stängts eftersom bastubad inte är en behandlingsform.
Karta: Kupoolen, Kullbergska sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!