Pandemin tvingar fram krismöte om politiken

Coronakrisen sätter käppar i de politiska hjulen och komplicerar beslutsfattandet. I dag samlas fullmäktiges partier för att enas om ändrade former för politiska möten.

I dag måndag träffar Göran Dahlström (S) ledarna för fullmäktiges partier för samtal om ändrade mötesformer i coronasmittans spår.

I dag måndag träffar Göran Dahlström (S) ledarna för fullmäktiges partier för samtal om ändrade mötesformer i coronasmittans spår.

Foto: Arkiv

Katrineholms kommun2020-03-23 06:33

Som en konsekvens av coronapandemin ställdes marsmötet med kommunfullmäktige in förra måndagen. Det fanns inga brådskande ärenden att behandla, och inget parti invände mot det relativt ovanliga beslutet.
Den lokalpolitiska processen får dock inte lamslås av kampen mot coronaviruset och risken för smittspridning.

Därför har kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) till i dag kallat till sig gruppledarna för fullmäktiges partier.
– De ska få en lägesrapport om var vi befinner oss i arbetet mot corona. Men jag tänker också ta upp till diskussion hur vi vill att de politiska mötena i kommunen ska hållas framöver.
Dahlström har en egen bild av det, säger han, och hoppas i samtalen nå konsensus med övriga partier.
– Det vore bra om vi kan komma överens om att exempelvis gå ner till hälften av ledamöterna i nämnderna. Då är vi ändå beslutsmässiga. Det är en modell, säger han.

Ersättarna ska inte behöva närvara, säger han vidare, annat än i de fall då de bör ta plats i stället för ledamöter som genom ålder eller på grund av sjukdom hör till covid-19:s högriskgrupp.
En halvering av mötesdeltagarna skulle enligt Dahlström gälla samtliga nämnder, kommunstyrelsen och fullmäktige.
Inklusive presidium och ersättare brukar ett fullmäktigemöte samla drygt 70 tättsittande personer i Safiren. Risken för smitta skulle minskas kraftigt om antalet tillfälligt bantades till under 30.
– Då kan vi dessutom sprida ut oss i lokalen. Det är en vits med det hela. Vi kan också göra så att de ärenden som inte nödvändigtvis måste behandlas där och då skjuts fram. 

Det är inte aktuellt att hålla digitala politiska möten med förtroendevalda som deltar i debatt och beslut via länk. Det ingår inte i nämndernas arbetsordning, säger Dahlström, och vore tekniskt en alltför svajig lösning.
– Finns det inget viktigt skäl för en nämnd att sammanträda, bör den ställas in helt.
I vissa skyndsamma fall tvingar coronakrisen att det ruckas på den normala beslutsgången. Så skedde nyligen då kommunstyrelsen lät justera kommunens avgifter. Till exempel tas bibliotekets förseningsavgift tillfälligt bort, för att sjuka låntagare inte ska ge sig ut i samhället för att återlämna försenade böcker. 
Ett beslut om avgifter ska normalt tas av fullmäktige, som dock inte sammaträder nästa gång förrän i slutet april. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!