Den 1 april gjorde Katrineholms kommun sju anmälningar till Arbetsmiljöverket.
I sex av fallen handlar det om att personal inom hemtjänsten Söder/Nävertorp gett insulin till brukare, som sedan visat sig ha covid-19. Enligt anmälan har basal handhygien hållits vid flera av tillfällena, däremot har inga skyddsförkläden använts.
Cecilia Olsson, enhetschef på hemtjänsten Söder/Nävertorp, utesluter inte att det kan bli fler anmälningar. Samtidigt menar hon att den här typen av anmälningar är ofrånkomliga vid en pandemi.
– Ja, det skulle jag säga, om arbetstagare har arbetsuppgifter där det finns risk för smitta, svarar hon i ett mejl till tidningen.
Enligt Cecilia Olsson ska arbetsgivare alltid anmäla allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket, när arbetstagare har exponerats för eller smittats av allmänfarliga sjukdomar i arbetet, som exempelvis covid-19.
Cecilia Olsson kan i dag inte se att det finns något som man borde ha gjort annorlunda.
– Vi har använt skyddsutrustning hela tiden, enligt gällande rutin, hos brukare som läkare bedömt är smittade, skriver hon.
Den sjunde incidenten som anmäls till Arbetsmiljöverket har inträffat inom personlig assistans, det vill säga där en enskild person får hjälp i sitt hem.
Enligt anmälan har en medarbetare exponerats för bekräftad covid-19-smitta hemma hos en brukare. Medarbetaren blev själv sjuk med samma symtom.
Ulrika Pettersson, enhetschef inom personlig assistans, tror att fler anmälningar är att vänta även här.
– Rent hypotetiskt ja eftersom vi i dag har en spridd utbredning av covid-19 i samhället, skriver hon i ett mejl.
Hon kan inte heller i dagsläget se att man borde ha gjort något annorlunda.
– Kommunen har en rutin för skyddsutrustning som innebär att så fort en brukare har konstaterad covid-19/stark misstanke om covid-19 används skyddsutrustning.
Jarmo Heinonen, ordförande i Kommunal sektion nordväst, tror att många medarbetare är rädda, särskilt de med underliggande sjukdomar.
– Framför allt för att man inte har skyddsutrustning mer än där ledningen har talat om att det behövs skyddsutrustning.
Han tror att också att många människor som jobbar inom vården har ett stort omsorgshjärta och därför drar sig för att klaga.
– Det kan också bero på att man är så slut att man inte orkar delge andra sin övermäktiga situation.