Oppositionen vill använda integrationspengar

Sparandet av integrationspengar leder till att människor får språkutbildning och jobb senare, enligt Joha Frondelius (KD).

Göran Dahlström (S) vill ha pengar i integrationsfonden som buffert.

Göran Dahlström (S) vill ha pengar i integrationsfonden som buffert.

Foto: Arkiv/Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-10-24 15:23

Som Kuriren berättat har revisionsbyrån som granskat kommunens delårsrapport gett skarp kritik. Införandet av ett nytt ekonomisystem har lett till att siffror inte stämmer, både åt plus- och minushållet.

– Revisorerna förväntar sig att de här delarna är åtgärdade till årsredovisningen. De flesta delar är på gång, sa kommundirektör Sari Eriksson under måndagskvällens fullmäktigemöte.

Men det var pengarna i kommunens integrationsfond och i vilken utsträckning de används, som var den heta punkten i debatten. Enligt revisorerna borde intäkter för migration redovisas tydligare.

Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, räknar med att bristerna är åtgärdade till årsbokslutet.

– Förutom integrationsfonden, som vi i majoriteten tänker fortsätta hantera som vi gjort. Så det är möjligt att vi får samma anmärkning en gång till, sa han i talarstolen.

48 miljoner kronor finns i fonden. Pengarna kommer från statliga kompenseringar efter att kommunen tagit emot många flyktingar under flyktingvågen 2015.

– Vad ska de pengarna användas till om inte att förändra strukturer? Nej, då sparar vi dem för att de är bra att ha i kassan, sa gruppledaren Joha Frondelius (KD).

Därför drar arbetet med att få människor att lämna SFI (svenska för invandrare) och försörjningsstöd ut på tiden, enligt honom.

– Jag trodde att det var sämre tider nu. Folk kan inte få jobb, de går på försörjningsstöd. Folk kan inte svenska språket, för att de inte får sin utbildning slussad tillräckligt fort. Det borde ju vara allvarligt det här, fortsatte han.

Kommunen befarar att man inte kommer få igenom sin fordran på 32 miljoner kronor av Migrationsverket, enligt Dahlström. Om man inte hade sparat integrationsfonden som buffert, skulle de uteblivna miljonerna ha lett till nedskärningar eller skattehöjningar.

– De kommuner som gjort sig av med de här pengarna, köpt en massa saker för dem, lagt ut dem i ramar och sett till att de är jätteglada den dagen. Om de inte får tillbaka, då har de ingenstans att ta de här pengarna, sa han.

Vänsterpartiet yrkade på återremiss och fick medhåll av övriga partier utom S och M.

– Vilka yrkanden som än kommer in så kommer delårsbokslutet se ut exakt som det gör i dag, sa Göran Dahlström.

Efter votering har ärendet om att lägga delårsrapporten till handlingarna minoritetsåterremitterats. Kommunstyrelsen kommer ta upp delårsrapporten igen på onsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!