Det var ett på flera sätt skakigt 2019 för Katrineholms och Vingåkers gemensamma nämnd för vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser.
Åtgärdsplanerna avlöste varandra som en konsekvens av nämndens budgetunderskott, oväntade sparkrav, plötsliga intäktsminskningar och problem med långa studietider och dippande måluppfyllelse på SFI, Svenska för invandrare.
Politiskt ven anklagelser om underbudgetering och glädjekalkylering runt S- och M-majoritetens öron. Den anklagande KD-ledamoten Daniel Assai till och med anmälde ett nämndbeslut till förvaltningsdomstol.
Till 2020 har Viadidakt tilldelats en budgetram på 64,7 miljoner kronor. Därtill kommer 2020–2021 en tillfällig förstärkning från Katrineholms fullmäktige med tre miljoner per år. Pengarna ska användas till arbetsmarknadsinsatser för att få fler personer i egen försörjning.
Med hänsyn till nämndens fortsatt stora utmaningar är budgeten otillräcklig. Det anser KD, V och L, som i sina respektive förslag ville ge nämndens verksamheter generösare ramar.
I ett särskilt yttrande om budgetbeslutet, framför ersättaren Björn Wahlund (L) att nämnden på det här sättet inte kommer att bidra till jobb åt fler arbetslösa:
”Snarare tvärtom då svårigheterna att komma in på arbetsmarknaden för människor med låg utbildning och bristfällig svenska kommer att öka”.
Budgeten är "för svag och för otydlig", tycker Wahlund, som är särskilt kritisk mot bristen på konkreta och mätbara mål. L har till exempel föreslagit att andelen SFI-elever som klarar målen årligen ska öka med tio procentenheter till 2022, och att 50 procent av deltagarna i Viadidakts arbetsmarknadsprogram år 2021 ska klara egen försörjning.
Sådana mätbara mål saknas i majoritetsbudgeten, konstaterar han.
”Att kvantifiera i begrepp som ’fler’ eller ’mer’ innebär att man missar fokus på det som borde vara verksamhetens resultat. Liberalerna står fast vid sin grundsyn att en verksamhetsplan/budget ska kvantifieras på den nytta verksamheten ska ge och det kan inte vara antal elever utan elevers resultat”, skriver han.
KD reserverar sig mot budgetbeslutet genom Daniel Assai. Han står fast vid sin tidigare uppfattning, att Viadidakts tilldelning bygger på tvivelaktiga ekonomiska underlag och prognoser.
Även V:s ledamot Anita Johansson reserverade sig, till förmån för sitt partis budgetförslag.