– Lastbilen läcker naturgas och vi har spärrat av ett område på 150 meter omkring lastbilen, sa Caroline Carlheim, inre befäl vid räddningscentralen Östra Götaland, efter att larmet gått på onsdagen.
Det var strax efter klockan 10.30 som räddningstjänsten bad polisen om hjälp med att spärra av området kring lastbilen. De gator som då stängdes för trafik var Kyrkogatan mellan Skolgatan och Bievägen, samt Gersnäsgatan mellan Storgatan och Bondegatan.
Det var inte farligt att andas in gasen, som dock är brandfarlig.
– Vi ber allmänheten hålla sig utanför avspärrningarna. Befinner man sig i en byggnad innanför avspärrningarna ska man stänga fönster, dörrar och ventilation, sa Carlheim.
– Situationen är svårbedömd, man vill inte ta några risker, kommenterade Mattias Gårdholt från Västra Sörmlands räddningstjänst den då pågående insatsen.
Det var länge oklart om boende i det avspärrade området skulle behöva evakueras. Vid 18.30-tiden fick boende och besökare tillträde till alla fastigheter inom avspärrningen utom en: en villa alldeles i närheten av sopbilen.
– De som bor där har hittat någon annanstans att sova under natten, sa Gårdholt.
Personal från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och RTÖG, räddningstjänstens funktion för högre ledning, var på plats och följde utvecklingen.
– Vi hade hoppats att det skulle sluta pysa, så att vi kunnat vidta åtgärder, men Scania har sina experter där och vi litar på dem och följer deras råd, sa Mattias Gårdholt.
Läckaget ska enligt räddningstjänsten ha orsakats av en sten. Ett tag befarade räddningstjänsten ett liknande scenario som vid Eriksbergsvägen för tre år sedan. Då fick läckande tankar i en sopbil av samma modell och märke punkteras, det vill säga skjutas sönder.
Så långt behövde det aldrig gå denna gång. På kvällen började det hända saker.
Vid 18.30-tiden började tankarna tömmas med hjälp av Scanias experter. Det gjordes med magnetkontakt via dator, berättade Gårdholt.
Tre av fyra tankar på sopbilens ena sida var trasiga. Ur två av dem hade i princip all gas redan läckt ut, varför särskilt en behövde tömmas.
Vid 21.30-tiden var arbetet klart. Sopbilen kunde då börja bärgas från platsen. Avspärrningsbanden runt kvarteret plockades bort.
Under dagen hade Coop på Kyrkogatan hållit tillfälligt stängt på grund av gasolyckan.
– Eftersom det inte kommer in några kunder stängde vi, sa Tobias Persson som arbetar i affären.
Även kyrkan och församlingshemmet var tömda på folk, rapporterade Carina Ekdahl, tidningens reporter på plats.
Polisen var också närvarande och hjälpte räddningstjänsten att upprätthålla avspärrningarna.
– Vi hjälper räddningsledaren med att ordna med avspärrningar, så att allmänheten inte ska gå där räddningsledaren bedömer att det inte är lämpligt. Vi har ju inget med själva grundorsaken att göra, vi sköter bara avspärrningarna, sa Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.
– Generellt är det nästan alltid problem med folk som vill in bakom avspärrningarna, men jag ska inte säga att det är så i det här fallet, fortsatte han.