Olika lösningar för bandyn i skuggbudgetar

Inför kommunstyrelsens möte på onsdagen har Vänsterpartiet och Centerpartiet lagt egna budgetförslag.

Budgetförslagen från oppositionen omfattar varsitt förslag för bandyn.

Budgetförslagen från oppositionen omfattar varsitt förslag för bandyn.

Foto: Hilda Djupenström

Katrineholms kommun2019-10-30 06:32

Vänsterpartiet föreslår bland annat en avgiftsfri kulturskola och förstärkningar till flera nämnder: vård- och omsorgsnämnden, socialnämnden och bildningsnämnden.

Tillsammans med tillfällig förstärkning ur integrationsfonden omfattar Vänsterpartiets förslag till exempel en total satsning på 20 miljoner kronor på socialnämnden, utöver majoritetens förslag, som enligt Vänsterpartiet har varit underbudgeterad alltför länge.

"Vi vänder oss också emot att integrationspolitiken alltför ofta bara handlar om människor med invandrarbakgrund. Segregationen följer inte enbart etniska, utan även socioekonomiska gränser. Hela samhället behöver integreras", skriver Vänsterpartiet.

De vill även satsa på elevhälsan och arbetsmarknadsåtgärder. Vård- och omsorgsnämnden och bildningsnämnden får 9 miljoner i förstärkning vardera.

Vänsterpartiet vill inte ta ut någon utdelning från kommunala bostadsbolaget, KFAB. De säger även nej till en bandyhall på Backavallen.

Centerpartiet betonar vikten av att det finns företag som ger jobb och att människor kommer in i samhället i Katrineholm. 

För att skapa social hållbarhet vill de öronmärka sammanlagt 18 miljoner kronor, som tas dels från statsbidrag för att minska segregation, dels från integrationsfonden. "Medlen ska användas till satsningar för att fler ska rustas för att kunna gå till egen försörjning", skriver Centerpartiet.

Samma summa läggs på att bland annat minska sjukskrivningarna inom omsorgen. Knappt 18 miljoner mer läggs på bildningsnämnden och strukturbidrag till landsbygdsskolorna.

Centerpartiet vill även ha en lekplats på Stortorget, som ska visa Katrineholms nutid och historia.

För bandyhallen vill de lägga 65,7 miljoner kronor, som motsvarar kostnaden för byte av köldmedel, men att resterande kostnader finansieras delvis genom exempelvis sponsorer, föreningsinsatser och hyror.

Centerpartiet vill också att kommunen på sikt ska lägga en tredjedel av investeringarna på landsbygden.

Bidraget till Lyckliga gatorna minskas med en miljon kronor, enligt deras förslag. De vill istället avsätta en halv miljon kronor till "oförutsedda kulturbidrag" och motsvarande summa till ungdomsverksamhet.

Vänsterpartiet vill att skattesatsen ska ligga sex öre högre än majoritetens förslag. Centerpartiet vill ha en oförändrad skattesats men kräver "nytänk och samverkanslösningar" för att pengarna ska räcka längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!