Offer nära döden efter knivöverfallet på Norr

Nu åtalas tre män, misstänkta för misshandel respektive försök till mord på Norr i början av augusti.

Mordförsöket på Norr har nu gått till åtal i Nyköpings tingsrätt.

Mordförsöket på Norr har nu gått till åtal i Nyköpings tingsrätt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Katrineholms kommun2019-10-30 19:11

Det var på kvällen den 4 augusti, som en man i 50-årsåldern och en yngre man attackerades på Tingshusgatan på Norr i Katrineholm. Männen knivhöggs i ryggen och fick livshotande skador.  

Bakgrunden till attacken stod enligt polisutredningen att finna tidigare på dagen. Då hade mannen i 50-årsåldern stött ihop med en kvinna han tidigare haft ett förhållande med. Kvinnan var då i sällskap med en 22-årig man. Någon form av ordväxling och eventuellt handgemäng uppstod när de tre personerna träffades.  

– Alla har olika uppfattningar om exakt vad som hände där, kommenterar åklagaren i målet, Lukas Tigerstrand. 

De tre skildes åt men senare på kvällen sprang 50-åringen, 22-åringen som varit i sällskap med kvinnan, hans 21-årige bror, samt en man i 25-årsåldern, på varandra på Tingshusgatan. Den 50-årige mannen ska då ha ringt sin son, som är den yngre målsägaren och därefter ska de tre andra männen ha angripit honom och sonen. 

Enligt utredningen har de tre männen misshandlat de båda andra, och en av dem, den yngre brodern, ska ha huggit de två offren med kniv i ryggen. 

– Två fristående ögonvittnen beskriver att tre personer flyger på en eller två andra personer. Målsägande har beskrivit att den äldre av dem blev angripen av alla tre. Den yngre sprang för att hjälpa honom, men blev själv angripen, säger Lukas Tigerstrand. 

Efter händelsen ska den 22-årige mannen ha varit kvar och väckt polisens intresse. När polisen talade med mannen ska han ha sagt att det var en av de andra, hans bror, som högg offren. 22-åringen greps senare samma kväll. De andra greps också snart efter attacken. Alla tre häktades, men bara 21-åringen har fått vara kvar i häkte tills nu. 

– Att de inte kunnat prata ihop sig har varit väldigt viktigt, kommenterar Lukas Tigerstrand. 

21-åringen har en egen förklaring till händelserna. Han säger att den som hade kniven var 50-åringen, som försökte angripa 22-åringen, men av misstag råkade hugga sin egen son. 

– Vi från åklagarsidan tror inte på den förklaringen, säger Tigerstrand. 

Han beräknar att rättegången inleds den 15 november och pågår i två eller tre dagar. 

– Det är ett allvarligt brott, men egentligen är utredningen inte så komplicerad. Ingen har nekat till att ha varit på platsen. 

Tigerstrand kan inte säga nu vilket straff han kommer att yrka på, men konstaterar att normalstraffet för mordförsök ligger på sex till åtta år i fängelse. 

Karta: Tingshusgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!