Nytt team till stöd för skolkande unga

Ett 50-tal ungdomar med hög frånvaro ska få stöd av ett uppsökande närvaroteam att återgå till gymnasiet. Teamet ingår i ett nytt projekt som ska ta vid där framgångsrika #jagmed avslutades.

Under två år skrevs 70 ungdomar ut från Katrineholms gymnasier till följd av hög frånvaro.

Under två år skrevs 70 ungdomar ut från Katrineholms gymnasier till följd av hög frånvaro.

Foto: Jessica Gow/TT

Katrineholms kommun2020-01-30 09:53

Det nya projektet heter #klarframtid och finansieras med stöd av ESF, Europeiska socialfonden.
Det är länsöverskridande med Region Sörmland som projektägare. Fem delprojekt ingår: i Katrineholm, Eskilstuna, Oxelösund, Köping och vid arbetsförmedlingen i norra Sörmland.

Det gemensamma målet är att bidra till minskad arbetslöshet och få fler ungdomar att slutföra sina gymnasiestudier. 530 unga i åldersspannet 15–24 år ska delta.
#klarframtid beskrivs som ett avstamp i de erfarenheter som gjordes med ESF-projektet #jag med 2016–2018. Det visade hur viktigt det är att sätta individen i centrum, bygga relationer och ge personlig coachning för att hjälpa exempelvis hemmasittare tillbaka till skolbänken.

Katrineholm deltog i #jagmed. Här finns fortsatta problem med både hög frånvaro och studieavbrott i gymnasiet. Under 2017–2018 skrevs 70 elever ut från gymnasiet på grund av för hög frånvaro. Orsakerna var ofta okänd.
#jagmed visade att det gick att höja elevers närvaro och få fler att hitta tillbaka till studierna. En nyckel till framgång var att aktivt söka upp eleverna och tillsammans pröva individuella lösningar. 
Detta spinner kommunen vidare på i #klarframtid, som omfattar ett 50-tal ungdomar. Det uppsökande närvaroteamet kommer att ha fortsatt stort individuellt och förtroendebyggande fokus.
Projektet startar i år och ska pågå till 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!