Nyman fick bassning för tysk frågeställning

Nichts passiert – efter fyra år. Förre L-politikern John-Erik Nyman fortsätter därför att kräva svar på sin hjärtefråga: en kommunal språkbiennal. Men att göra det på tyska? Nein.

John-Erik Nyman ger inte upp hjärtefrågan han tidigare drev som L-politiker i fullmäktige.

John-Erik Nyman ger inte upp hjärtefrågan han tidigare drev som L-politiker i fullmäktige.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholms kommun2019-11-03 15:30

I september 2018 deltog Nyman i sitt sista fullmäktigemöte som ersättare för Liberalerna. Han tog då åter upp frågan om biennalen, som han varit med och drivit i flera år.
Svaret han fick av bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S), var så positivt att Nyman utbrast: ”Då gör vi som Angela Merkel sa: ’Wir schaffen das!’ (’Det fixar vi!’).”

Sedan dess är ingenting fixat.
På bildningsnämnden nästa möte dyker därför Nyman upp igen; nu som medborgare med en allmänhetens fråga: ”Werden Sie zusehen, das die Verwaltung den Gemeinderatsbeschluss, die 2015 getroffen worden ist und vor der Verwaltung bescheinigt worden ist, nicht mehr leugnet?”, hade han tänkt fråga Söderberg.
Ja, för att ”spetsa till det hela” skrev han hela frågan på tyska. 
Då fick han bassning och tvingades översätta den. "Så var det med det", konstaterar Nyman.

Han var en av liberalerna som med en motion 2014 föreslog att kommunen ska arrangera en språkbiennal, en återkommande utställning kring främmande språk. Bildningsförvaltningen gav förslaget tummen upp. Kommunstyrelsen biföll. Fullmäktige likaså, varpå idén gick åter till bildningsnämnden för att omsättas i praktiken.
Två gånger sedan dess har Nyman krävt att få veta varför ingenting händer. Nu ställer han åter Söderberg till svars, på ren svenska: ”Kommer du att se till att förvaltningen inte längre desavouerar det kommunfullmäktigebeslut som togs 2015 och som förvaltningen har ställt sig positiv till?”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!