Nyfödda sonen får inte heta Hellboy

Föräldrarna ville döpa sin son till Hellboy. Men Skatteverket säger nej.

Hellboy är ett alltför avvikande namn som kan leda till obehag för den som bär det, menar Skattemyndigheten.  Filmen Hellboy hade premiär 2004

Hellboy är ett alltför avvikande namn som kan leda till obehag för den som bär det, menar Skattemyndigheten. Filmen Hellboy hade premiär 2004

Foto: Mark Rogers/Lionsgate via AP

Katrineholms kommun2020-03-11 10:04

Den lilla pojken såg dagens ljus i slutet av förra året. I sin ansökan till Skattemyndigheten skriver föräldrarna i Katrineholm att de bland annat vill att pojken ska heta Hellboy. Men Skatteverket säger nej. 

Förnamn får nämligen bara vara namn som inte kan väcka anstöt, eller leda till obehag för den som ska bära namnet. Det framgår av personnamnlagen. 

Enligt Skatteverket har namnet Hellboy en negativ innebörd som skulle kunna medföra obehag för bäraren, trots att det inte skulle bli pojkens tilltalsnamn.

Översatt från engelska betyder Hellboy helvetespojken. Hellboy är en antihjälte och serietidningsfigur, som gjorde debut på filmduken 2004. 

Huruvida det är serietidningsfiguren som inspirerat katrineholmarna eller inte, framgår dock inte av ansökan.

Eija Pietiläininen är handläggare på Skatteverket och en av dem som granskar de mer eller mindre fantasifulla namn som nyblivna föräldrar vill ge sina barn. En standardformulering vid avslag är att "Skatteverket ska ta extra hänsyn till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen under uppväxten". 

– Nyföddas förnamn ska väljas så att de inte lider men. Vi kollegor rådgör med varandra och om vi är osäkra får någon högre upp fatta beslut. Om man inte är nöjd med vårt beslut kan man överklaga, säger Eija Pietiläininen.

Myndigheterna har även sagt nej till ett föräldrapar i Nyköping som velat ge sin dotter namnet Gift. Ett föräldrapar i Gnesta som ville ge sitt barn mellannamnet Pajen har också fått avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!