I skuggan av corona har en ny veterinärklinik öppnat i gamla Mejeriet. Av den storslagna invigningen blev intet på grund av virussjukdomen. Men kunderna kommer ändå, med framför allt fyrbenta pälsklingar, till Dinvet i Katrineholm som kliniken heter.
– Första veckan har gått över förväntan. Kunderna uppskattar att vi är en liten klinik där man får personlig kontakt med veterinären, säger Susanna König som driver kliniken tillsammans med Magda Jaszczak.
Susanna König är djursjukskötare och Magda Jaszczak veterinär. Till sin hjälp har de två djurvårdare, och en gång i månaden kommer en frilansade veterinär som erbjuder expertkunskap i ortopedi.
De två kompanjonerna har valt att investera för att från start kunna erbjuda allt från röntgen och ultraljud till laboratorium och operation.
– Vi kan ta emot akutpatienter, ställa diagnos och ge vård och operation. Vår vision är hög kvalitet till ett rimligt pris, säger Susanna König.
En av vårens faror som kan leda till akutbesök hos veterinären är huggormar.
– Det började i lördags när det var så vackert väder, säger Magda Jaszczak.
Om hunden eller katten plötsligt skriker till och svullnar snabbt finns det anledning att misstänka huggormsbett.
– Hundar blir ofta bitna i huvudet när de nosar på ormen, eller på frambenen om de råkar gå vid en orm. Katter blir oftast bitna i frambenen när de ska slå på ormen.
Efter vinterdvala kommer ormarna fram när temperaturen stiger. De finns på varma platser, och är aktiva under vårens parningstid.
– Åk till veterinären om du misstänker att ditt djur blivit bitet. Avvakta inte och se hur den reagerar, huggormarna har ett neurologiskt gift som påverkar kroppens funktioner och kan ge organsvikt.
Om det är möjligt ska man bära sitt djur till bilen, om djuret rör på sig går giftet fortare ut i kroppen. Och gamla tiders råd, att ge en kortisontablett, avfärdar Magda Jaszczak.
– Det tar ner svullnaden, men maskerar symptomen. När det gäller huggormsbett räcker det inte med hemapotek. Man ska inte lägga bandage, kyla eller försöka suga ut giftet.
Även om katter normalt klarar huggormsbett bättre än hundar så är rådet: åk direkt till veterinär.
– Man måste göra en individuell bedömning.
Hos veterinären får ett huggormsbitet djur smärtstillande och dropp. Ett blodprov tas för att ha som referensvärde, och veterinären kan genom nya prov följa hur djuret mår på sikt.