Nostalgi: Pump-Lasses uppgång och fall

Pump-Lasses är vvs-firman som gick i arv i fyra generation och som började på den tiden borrade trästockar användes som ledningar.

”Pump-Lasses” vid Fredsgatan 19 närmast i bild. År 1966.

”Pump-Lasses” vid Fredsgatan 19 närmast i bild. År 1966.

Foto: Från Katrineholms kommunarkiv

Katrineholms kommun2020-01-25 17:37

Minnesgoda och lätt seniora läsare av ”Nostalgi” minns säkert vvs-firman E. Larssons Mekaniska Verkstad, eller Pump-Lasses som den döptes till i folkmun. Firman grundades i Vingåker redan 1873 av hemmansägaren Lars Ersson och skulle komma att stanna i familjens ägo i hela fyra generationer. 

Före år 1900, då de galvaniserade järnrören kom, bestod rörledningarna av genomborrade trästockar. Borrningen av dessa stockar var mycket krävande och järnrören var en välsignelse för arbetarna, även om en del beställningar på träledningar gjordes även i fortsättningen, eftersom en del kunde inte kunde se ”finessen med nymodigheterna”.

År 1897 flyttade sonen Per Larsson till Katrineholm och upprättade firma P. Larssons pumpmakeri på Fredsgatan. Samtidigt startade han även försäljning av cyklar, medan hans bror Erik Larsson fortsatte verksamheten i Vingåker.

I oktober 1905 sålde Per sin firma till Erik, varvid verksamheten omändrades till att även omfatta mindre mekanisk verkstadsrörelse. Personalen bestod då endast av två man, men efter en tid fick sönerna Oscar och Martin börja på verkstaden.

I och med att Katrineholms rörnät utfördes, utvecklades rörelsen steg för steg och 1909 var 14 man fast knutna till firman. Detta år var ett märkesår i branschen, då den första värmeledningen installerades.

År 1914 byggdes verkstaden vid Fredsgatan 19 ut, då cykelförsäljningen behövde större utrymme. På den tiden tillverkade man också cykelmärket Atlas, från början till slut, i verkstaden.

Första världskriget gjorde att det blev stagnation på byggnadsverksamheten, men då äldre fastigheter var i behov av renovering, fanns det ändå gott om arbete för firman. 1920-talet var skiftande, med upp- och nedgående kurvor, men efter den stora börskraschen runt 1930 svängde konjunkturerna uppåt. Firman kunde då ägna sina krafter åt mer omfattande projekt och anställa mer personal. En överskådlig utställningslokal iordningställdes också i den vevan för att kunna visa bland annat badkar och kranar i sin rätta miljö. Vi får heller inte glömma den av Gustaf Dalén uppfunna aga-spisen, som kom på marknaden 1929.

År 1933 upprättade firman sitt eget ritkontor, vilket bidrog till att rörelsen lättare kunde hålla jämna steg med utvecklingen. Vingåkersbygden hade haft en stark dragningskraft ända sedan starten och den 20 september 1938 öppnades en filial där.

Den 1 januari 1939 tog den tredje generationen över både firman i Katrineholm och filialen i Vingåker. Det var Oscar Larsson som blev ny ägare och efter det drevs rörelsen enbart som rörledningsfirma. Ryktet gick på bygden om Pump-Lasses kvalitet på de arbeten man utförde och cirklarna blev allt vidare. Så småningom hade man hela västra Sörmland som sitt verksamhetsområde.

Åren gick och tillvaron för Pump-Lasses var ömsom vin och ömsom vatten och 1978 kunde man flytta in i sin nybyggda fastighet på Ljungvägen i Katrineholms västra industriområde. Man hade då sedan länge bytt namn från E. Larssons Mekaniska Verkstad till E. Larssons VVS AB.

1982 sålde Lars Erikssons sonsonsson Alf Larson firman till Värme & Vatten AB i Nyköping, som ville åt kunnandet hos Pump-Lasses.

Allting är ju som bekant förgängligt och i augusti 1987 kunde den nya ägaren meddela att konkursen var ett faktum och att en av landets äldsta vvs-firmor gått i graven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!