Nostalgi: Lindbergs konditori blev Sultans

Jenny Lindberg startade konditoriet som la grunden till Sultans. Som kvinna var hon omyndig och behövde sin make som förmyndare.

Ernst och Jenny Lindberg, som startade konditoriverksamheten som kom att bli Sultans, i slutet av 1890-talet. Företaget hade Katrineholms första telefon, med det okomplicerade numret 62.

Ernst och Jenny Lindberg, som startade konditoriverksamheten som kom att bli Sultans, i slutet av 1890-talet. Företaget hade Katrineholms första telefon, med det okomplicerade numret 62.

Foto: Från Katrineholms kommunarkiv

Katrineholms kommun2020-03-21 19:18

Under senare delen av oktober månad 1896, kunde man i Katrineholms Tidning se följande annons:

Konditori och Kafé öppnades Onsdagen den 14 oktober i Katrineholm, Nygatan n:o 30 B, andra huset från Sparbanken, och rekommenderas i den ärade allmänhetens benägnas hågkomst med allt vhad som till konditoriyrket hörer såsom: Konfektyr, Krokaner, Glacer, Efterrätter, Tårtor, Bakelser, Kaffe, och Thébröd samt servering af Kaffe, Thé, Choklad och Läskedrycker. 

Med utmärkt högaktning

J. Lindberg

Det var början till det som idag mer än 120 år senare är en av Katrineholms populäraste platser för avkoppling och rekreation, nämligen Sultans Konditori. De flesta ortsbor och åtskilliga tågresenärer känner till det anrika kaféet mindre än ett stenkast från järnvägsstationen. Vad kan passa bättre då man får en stund över vid tågbytet, än att få sig en kopp kaffe med tilltugg i närheten.

Det var under sommaren 1896 som 26-åriga Jenny Lindberg och hennes make Ernst satt i sin hemstad Uddevalla och planerade att starta en kaférörelse i municipalsamhället Katrineholm, som vid den tiden ansågs vara en mycket framtidspositiv ort, inte mins tack vare grosshandlare Kullberg. Han sålde lantbruksmaskiner som var kända långt utanför Sveriges gränser.

Jenny skrev till konungens befattningshavare att hon ämnade idka konditorirörelse i Katrineholm och att hon till prokurist antagit sin make, sockerbagaren Ernst Lindberg. Eftersom gifta kvinnor vid denna tid inte var myndiga och kunde driva företag ensamma, var det tvungna att ha en förmyndare (prokurist) som hade fullmakt att teckna firma.

Den 14 oktober 1896 öppnades sålunda dörren till Lindbergs konditori på Nygatan (nuvarande Bievägen) i hörnet med Kyrkogatan.

Båda makarna Linberg avled vid relativt låg ålder, Ernst 1908 och Jenny året efter. Där hade historien om Lindbergs Kafé kunnat vara slut, om det inte varit för Anders Sultan. Han hade kommit till Lindbergs 1907 och övertog rörelsen 1908 då han även ändrade firmanamnet till Sultans Konditori. År 1917 flyttades rörelsen till Storgatan 33, i hörnet Bryggaregatan. Anders Sultan drev företaget till 1936, de sista året i kompanjonskap med den betydligt yngre makan Tora.

Efter att makarna Sultan tackat för sig kom ägarbytena slag i slag. Åren 1937-1938 hette innehavaren Tage Olsson, som i oktober 1937 försattes i blockad av Hotell- och Restaurang-facket, för vägran att teckna kollektivavtal.

1939 kom Enar Häll från Örebro, som stannade till 1942, då han avlöstes av Henning Persson.

1953 övertogs rörelsen av bondsonen och ”Amerikaveteranen” Joseph Olsson från skånska Röinge, hans hustru Karin samt tonårssönerna Clifford och Kennet. De senare kom helt naturligt att växa in i företaget. Steg för steg var de med i rörelsens utveckling. Inte minst vid inflyttningen i nuvarande, då nybyggda, lokalerna på Storgatan 27 i Norr-City vid hörnet mot Tingshusgatan, den 27 november 1962.

1977 överlämnade Joseph tätpositionerna i familjeföretaget till sönerna, som breddade ägarstrukturen inom familjen. Såväl Cliffords fru Iris som Kennets fru Ulla och de senares söner Tommy och Christer kom att bli högst delaktiga i arbetet med bakverken.

Samma år som Sultans Konditori fyllde 100 år 1996 delades kommunens miljöstipendium ut till företaget, efter att man infört en rökfri miljö i hela kaféet.

Karta: Sultans Konditori
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!