Den 20 december 1890 fick handlarparet Oskar Perman och hans hustru Eva en tidig julklapp. Presenten bestod av ett gossebarn, som kristnades till Axel Jakob, med tilltalsnamnet Jakob.
Tidigare hade paret fått en son som avlidit redan efter en kort tid, trots att Eva låtit flera olika specialister undersöka honom. Inte heller Jakob var helt frisk, han hade bland annat defekter kring ögon och mun, som delvis skulle besvära honom genom livet.
Den unga pojken utvecklade dock ett utmärkt intellekt och visade redan före skolstarten ett brinnande intresse för allehanda litteratur. En svårbotad ögonsjukdom höll dock på att göra Jakob oförmögen att ta del av boklig bildning för resten av livet. Ödet var dock nådigt och föräldrarna fick kontakt med landets första professor på ögonsjukdomar. Han kunde operera Jakob, så han under sin livstid kunde avverka åtskilliga hyllmeter litteratur.
Som tidigare nämnts var Jakobs föräldrar handlare och innehade en specerihandel vid Stortorgets västra ände, vid det som i folkmun benämndes ”Raggarbacken” och som försvann vid den stora centrumsaneringen runt 1990. Oskar och Eva Perman hade genom åren även mindre filialer på olika platser i Katrineholm, bland annat i huset på Fredsgatan 19, som Oskar Perman även lät bygga.
Jakob Perman var bland de första eleverna vid Katrineholms Samskola på Djulögatan 36. Huset finns kvar och innehåller lägenheter men har genom åren inhyst såväl stadsbibliotek, konstmuseum som pensionärsverksamhet – dock inte samtidigt. Skolan som 1901 startades av en ekonomisk förening, var först i Katrineholms att erbjuda högre studier än den sexåriga folkskolan.
Kanske var det Jakob Permans intresse för det skrivna ordet som fick honom att efter skolan söka sig till tryckeribranschen. Efter sin första anställning vid Bröderna Holmbergs tryckeri i Katrineholm, innehade han anställning på en rad tryckerier i södra Sverige och var även en kort tid i Oslo, som fram till 1925 hette Kristiania. Han slutade dock aldrig att kalla Katrineholm för sin hemstad och efter sin pensionering framlevde han sin ålderdom i lägenheten på Drottninggatan 8.
Jakob Perman hade många intressen i livet. Förutom den redan nämnda litteraturen, hyste han ett stort intresse för musik och teater, han älskade att framträda utklädd i olika sammanhang, inte minst under Barnens Dags-festligheterna under 1950- och 60-talen. Han var även en flitig kåsör i Katrineholms-Kuriren under ett flertal år. Sist men inte minst ska vi nämna Permans brinnande idrottsintresse. Laget i hans hjärta var Katrineholms Allmänna Idrottsklubb, K.A.I.K, som han var medlem i sedan starten 1914.
Jakob Perman avled den 12 januari 1973, i en ålder av 79 år. En tid senare kunde Katrineholms-Kuriren meddela att de samlingar bestående av fotografier, anteckningar, tidskrifter, pressklipp och mycket annat, testamenterats till Katrineholm kommun.
Jakob Perman gick ogift genom livet, men lär någon gång ha antytt att han minsann hade familj så det räckte ändå och anspelade då på sin månghövdade vänkrets. En gång lär han dock ha haft en romans med en dam från Stockholm, som efter en tid varit som uppslukad av jorden, liksom delar av Permans besparingar. Då någon beklagade det inträffade, lär han skinit upp och utbrustit ”Det var det minsann värt”