Nostalgi
Det är flera personer som genom sina donationer till kommunarkivet satt prägel på det lokalhistoriska medvetandet i Katrineholm. En av dessa är Elin Håkansson, som skänkt en stor samling av mångskiftande karaktär till Katrineholms stad. De skatter kommunarkivet förfogar över är pappershandlingar, som foton, dagböcker, brev, gratulations- och inbjudningskort, ett trettiotal tjocka klippböcker och mycket mer.
På annan plats i kommunen förvaras alla föremål Elin Håkansson hann samla under sin levnad. Dit hör textilier, skor, leksaker, tändstickssamling och kanske framförallt den stora och välkända docksamlingen.
Elins far Carl Kullberg levde en tid som apoteksägare i Washington, där han även gifte sig och fick ett barn. Efter att både hustrun och barnet avlidit, flyttade han hem till Sverige och gifte sig så småningom med Augusta von Heland. Paret bosatte sig i småländska Knapparp och begåvades med fyra barn, vara dottern Elin, född den 10 april 1890 var ett.
Även Elins mor Augusta avled i unga år när barnen var små och deras far gifte då om sig med Vivi Senell, som kom att bli som en mor för barnen. Karl överlevde dock även sin tredje hustru och avled som änkling 1940.
När Elin var några år gammal flyttade familjen till Katrineholm och så småningom till den så kallade Apotekarvillan på Storgatan 6. Villan finns kvar än idag och är tidstypisk för 1890-talet.
Mindre än ett stenkast därifrån i Västra skolan började Elin sin skolgång och fortsatte så småningom till Katrineholms samskola. Sin realexamen 1907 avlade hon dock i Östermalms högre realläroverk i Stockholm. Hon fick därefter anställning hos sin farbror, den framgångsrika grosshandlaren August Kullberg i hans företag Kullberg & Co, där även hennes far var verksam som kassadirektör.
År 1915 gifte sig Elin med den 20 år äldre Axel Håkansson, driftchef vid Värmbols Sulfatfabrik. Elin Kullberg blev fru Håkansson och kallade mestadels maken för Håkan. De bosatte sig i Värmbol och hade ett omfattande sällskapsliv med middagar, konserter och baler. Elin sparade en stor del av alla inbjudnings- och placeringskort med egna kommentarer.
I paret Håkanssons umgänge ingick den ekonomiska och politiska eliten i trakten, bland andra familjerna Lewenhaupt på Claestorp och Sjöholm, läkarfamiljen Ellwyn och släkten Kullberg-Mayer. Makarna ägnade sig även en hel del åt resor, både inom- och utom landets gränser.
Axel Håkansson avled i en ålder av 75 år den 4 december 1945, efter att han i många år haft hjärtproblem. Paret hade då lämnat Värmbol och bodde i en villa på Vasavägen 2. I sina dagböcker ger Elin uttryck för den enorma ensamhet och saknad hon kände efter makens frånfälle. Själv avled hon den 20 april 1962 i en ålder av 72 år.
Elin Håkansson donerade sina samlingar till Katrineholms stad redan 1955. Hon överlämnade då även ett bidrag på 10 000 kronor, för att samlingarna skulle bli ordnade.
I gåvobrevet står bland annat ”Samlingarna äro resultat av ett livslångt arbete. Jag överlämnar dem för fortsatt vård till denna stad, där jag tillbringat en stor del av mitt liv och till vilken jag är knuten med personliga band och även vänskapens. Må de bringa andra den glädje de berett mig och må de olika föremålen var för sig bära vittne om svensk konstskicklighet, färgsinne och smak”.