De flesta känner nog till att Katrineholms centrum fick ett nytt ansikte åren kring 1990. Det var då främst kvarteren Näckrosen, Pionen, Rosenbusken samt Stortorget som fick sig en rejäl ansiktslyftning. Många av husen på bakgårdarna var fallfärdiga och på andra hade putsen fallit av fasaderna, vilket inte bara var oestetiskt, utan även utgjorde fara för liv och lem.
Ett annat kvarter mitt i centrum är Violen, som redan tidigare bytt skepnad. Det är vid kvarteret Violens norra hörn vi ska uppehålla oss denna gång, närmare bestämt på adressen Köpmangatan 20. Tomten är liksom hela kvarteret en gång avstyckat från hemmanet Mauritztorp vid Trädgårdsgatan.
I dag finns bland annat Dea Axelssons damkläder på tomten, vars nuvarande bebyggelse tillkom i början av 1970-talet. Innan dess låg ett annat affärs- och bostadshus där, som med sin kilform inte var helt olikt det nuvarande. Det stod färdigt 1906 och i början fanns i bottenvåningen både affärer och bostäder – senare enbart affärer. Den äldsta affären hade ingång på hörnet och var under alla år skoaffär.
Innehavare av den första affären var skohandlare C.J. Winberg. Han startade sin firma 1906, då huset var nytt, men hade innehaft handelsrättigheter sedan 1904, då han även hade en skomakarverkstad i ett äldre hus bakom det nybyggda.
På den sida av huset som låg mot Hantverkargatan startade husägaren Carl Hallberg 1908 en slöjd- och leksaksaffär, som han drev i ungefär åtta år. I slutet av 1930-talet slogs denna affärsdel ihop med skoaffären.
Hallberg sålde 1916 fastigheten till skinnhandlaren Per Olsson från Baggetorp. Han avled 1926 och ägandet gick över till hans barn, som av allt att döma var ägare ända fram till 1960, då byggnadsfirman Eriksson & Malmnäs blev nya innehavare.
Förutom affärer för skor och leksaker fanns där under fastighetens drygt 60-åriga existens flera andra näringsidkare. År 1916 startade målarmästare Nils Magnus Nilsson Katrineholms Färghandel, som han 1925 överlät till Hanna Johansson. Hon drev affären i ett 15-tal år och 1942 övertogs den av Rudolf Elert , som under nästan tre decennier varit anställd vid Paulssons Färghandel.
Borås-Magasinet var en affär som hade sina lokaler i huset i nästan 50 år. Till en början hade man sina lokaler mot Hantverkargatan i den före detta hallbergska leksaksaffären. Innehavare vid starten var Carl Otterström från Eskilstuna, som hade affären i fem år. Därefter övertogs den av föreståndaren Gustaf Johansson, som var född västgöte. Han fortsatte med verksamheten ända fram till 1965, men hade då ända sedan omkring 1940 haft annan lokal i den del av huset som vetter mot Köpmangatan. Borås-Magasinets lokaler övertogs av Elerts Färghandel, som för övrigt lever och frodas ännu i skrivande stund, nu med adress Fredsgatan 7.
I fastigheten fanns också C.J, Larssons Möss- Hatt- och Pälsvaruaffär. Möss-Lasse som affären fick heta i folkmun hade en milt sagt originell innehavare i herr Larsson. När någon skulle köpa en mössa, provade han den på sitt eget huvud och sa sedan till kunden att ”den här ska ni köpa, den passar utmärkt”.
I huset fanns även Herbert Hallbergs urmakeriaffär, som från början drevs av urmakaren Fredrik Svensson.
Det kilformade huset på Köpmangatan 20 revs i mitten av år 1969, för att ge plats för nuvarande affärs- och bostadskomplex.