I Katrineholms-Kuriren av den 26 mars 1973 stod att läsa att ”Anrik Katrineholmsfirma upphör”. Firman det rörde sig om var Kristiansons Smide & Mekaniska Verkstad med adress Fredsgatan 16.
Firman startades av Oskar Edvard Kristianson född den 2 november 1868 i Kvillinge socken, Östergötland. Fastigheten som tidigare hette tomt nummer LXXll (72), förvärvade han 1898 och började med att uppföra en liten envåningsbyggnad där han främst utförde cykelreparationer och en del mindre smidesarbeten.
Det är svårt att i lokalpressen från tiden vid sekelskifter 1900, hitta annonser från firman, men den 13 oktober 1899 fanns nedanstående annons införd i Katrineholms Tidning:
”Till vinterförvaring mottager undertecknad alla slags velocipeder, då maskinen äfven blir rengjord och justerad, till ett pris af endast 4 kronor. Reparationer af symaskiner, Mek. Arbeten och Slipning utföres väl och billigt hos:
O E Kristianson
Katrineholm.”
Som så många andra småföretag i Katrineholm på den tiden, expanderade rörelsen allteftersom och i slutet av 1910-talet tillverkades huvudsakligen utrustning för lantbruket såsom mjölkmaskiner, pumpar och gröpkvarnar. Senare upptogs även tillverkning av stenbearbetningsmaskiner, utgödslingsanordningar för ladugårdar, lyktstolpar och en hel del byggnadssmiden.
Under något år kring 1930 var en liten lokal hos firman uthyrd till Alfred Jönsson, som bedrev snickeriverksamhet där.
På 1950-talet fanns här smidesverkstad, mekanisk verkstad, svetsningsverkstad, lagerlokal samt magasin. Omkring 20 personer var då sysselsatta i företaget.
O. E. Kristianson avled vid 57 års ålder 1925 och hade under sina sista sju år ett visst politiskt engagemang, som ledamot i brandstyrelsen. Två år efter hans död omvandlades firman till aktiebolag och drevs som sådant fram till nedläggelsen. Chef från 1930 var kamrer Roland Larsson.
I början av 1970-talet började dock en avtagande lönsamhet besvära företaget, något som, i alla fall till en del kom sig av en nedgång i byggbranschen. En av Kristianssons specialiteter var ju smidesarbeten till byggen.
1971 övertogs företaget av Byggnads AB E. E. Norrman & son och då var det närmast ett försök att undvika en konkurs. Då var antalet anställda tolv och när rörelsen upphörde definitivt var sysselsättningsfrågan löst för samtliga.