Katrineholmaren Adnan Mzori har sedan strax före jul fått avtjäna sitt mångåriga fängelsestraff på säkerhetsavdelningen Fenix på Hall-anstalten i Södertälje. Detta efter att han angripit en medfånge på säkerhetsavdelningen på Saltviksanstalten och efter att sannolikt ha försökt ta personal som gisslan på Saltvik.
Mzori dömdes den 28 september 2018 till 14 års och nio månaders fängelse i Svea hovrätt, för medhjälp till mordet vid Östra skolan den 14 maj 2017. Han dömdes också för grovt bedrägeri, utpressning, grov utpressning, vapenbrott och grovt vapenbrott. Efter utredning på riksintaget vid Kumlaanstalten, där alla som dömts till längre fängelsestraff hamnar först, placerades Mzori på säkerhetsavdelningen vid Saltviksanstalten i Härnösand. Han började avtjäna straffet den 21 december 2018.
Efter knappt tio månader på Saltvik, den 13 oktober i fjol, anföll Mzori en medfånge med ett tillhygge han tillverkat, försett med ett rakblad. Därefter, skriver Kriminalvården i det senaste placeringsbeslutet som rör Mzori, har han gjort ett "troligt försök till gisslantagande". Mzori släpade med sig en kvinnlig vårdare till köket där han försökt få tag i en kniv. Han kastade också möbler mot annan personal och yttrade att han skulle styckmörda en namngiven vårdare.
I december 2019 dömdes Adnan Mzori i Ångermanlands tingsrätt till ytterligare åtta års fängelse, sammanlagt 22 års och nio månaders fängelse. Mzori har överklagat domen, men något datum för huvudförhandling i hovrätten för nedre Norrland är inte satt.
Den 5 december kom Kriminalvårdens beslut om placering för Mzori. Där står att läsa att risken för rymning eller fritagningsförsök bedöms vara på medelnivå. Men "av särskild vikt bedöms vara Mzoris antisociala attityder", att han förnekar den allvarligaste brottsligheten, samt att risken för fortsatt allvarlig brottslighet är hög. Dessutom finns hotbilder mot Mzori, som agerat som polisinformatör under ett antal år, något som framkom under rättegången efter mordet vid Östra skolan.
Adnan Mzori har tillfrågats om Kriminalvårdens riskbedömning och han instämmer i att han bara kan vara placerad på en skyddsavdelning på en av säkerhetsenheterna, på grund av hotbilden.
Bara tre fängelser i Sverige har säkerhetsavdelningar: Saltvik, Hall samt Kumla. Säkerhetsavdelningarna är avskilda från resten av fängelset, med dubbla murar och dubbla metallstaket.