På riksväg 56 från Vikarondellen vid utfarten från Katrineholm till Hjälmaresund, en sträcka på ungefär tre mil, har det skett 91 olyckor sedan år 2010, visar statistik från Strada, Transportstyrelsens statistikdatabas.
Fram tills i fredags hade en person omkommit, vid en olycka 2012, men i statistiken är förstås inte fredagens dödsolycka medräknad. Majoriteten av olyckorna på 56:an, 62 stycken, klassificeras som "lindriga". 2018 var det värsta året i den kategorin, med 15 lindriga olyckor.
Sju allvarliga olyckor har skett sedan 2010 och 13 måttliga olyckor. Tre olyckor sedan 2010 har varit svårbedömda och fem olyckor har inte medfört personskador.
Omkring hälften av olyckorna, 46 stycken, på sträckan har varit singelolyckor och tio har varit mötesolyckor.
Mattias Gårdholt är räddningschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst, och han har under åren varit ute på flera olyckor på 56:an.
– Vi hade bland annat en allvarlig olycka på andra sidan Strängstorp för ett par år sedan. Det var en sådan olycka som inte hade inträffat om det fanns mitträcke, säger han, och kan konstatera att räddningstjänsten ser fram mot Trafikverkets planer på att bygga om vägen.
Norr om Äskorset är vägen bitvis smal och ganska kurvig. Mattias Gårdholt vill dessutom gärna se sidoräcken på hela sträckan, eftersom långa stycken av den går nära vattentäkter.
– Vi har haft en del lastbilar som kört av vägen. Är det vattentäkt vill man inte ha ut dem i naturen, vi vill inte ha några utsläpp där. Det kan också bli en del dumma omkörningar, det skulle 2-1-väg också råda bot på, säger han.
Och väg med mitträcke och omkörningssträckor ska det bli, frågan är bara när. För flera år sedan började Trafikverket planera för ombyggnation av 56:an i två etapper, Katrineholm-Bie och sedan Bie-Alberga.
– Vi hoppas få vägplanen Katrineholm-Bie fastställd nu i februari. Det ska bli mötesfri landsväg. Förhoppningen är att börja bygga nästa år och att den delen står klar hösten 2022, men det hänger på att vi får alla tillstånd, säger Jan Nyman, projektledare vid Trafikverket.
Den andra etappen, Bie till Alberga, kommer sannolikt att dröja några år till.
– Tanken är att också den etappen ska bli mötesfri, men den vägplanen har överklagats och ligger hos regeringen nu, sedan ett år tillbaka. Men vi hoppas att den delen ska vara klar 2024, säger Jan Nyman.