Nästa år kan svenska skolor få en ny lag att förhålla sig till. Det är regeringen som i januariöverenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet tänker sig att mobilförbud i klassrum ska bli regel.
Avsikten är att det ska öka elevernas studiero och trygghet.
Många enskilda skolor i landet har redan infört någon form av mobilförbud i sina ordningsregler. Men någon enhetlig regel för Katrineholms kommunala skolor finns inte.
Det skulle Inger Hult (L), andre vice ordförande i bildningsnämnden, vilja ändra på. Vid nämndens senaste möte kom hon med ett ledamotsinitiativ till att utreda möjligheterna för mobilfri skoltid. Bara om det finns särskilda skäl ska vissa elever tillåtas ha mobilen på sig, tycker hon.
Mobilförbud är något som L nationellt har drivit länge. Ofta hänvisas till forskningsrön som stöder partiets syn på konsekvenserna av plingande, surrande telefoner i bakficka eller skolväska.
Inger Hult åberopar bland annat hjärnforskaren Sissela Nutley, som i sin forskning visar att blotta närvaron av en vibrerande mobiltelefon skapar djupa koncentrationssvårigheter. Det drabbar de flesta av oss, oavsett ålder.
Hur omfattande mobiltrafikens störningar kan vara, det blev utbildningsminister Anna Ekström (S) varse när hon fick ta del av ett experiment som Dagens nyheter gjort. Tidningen besökte en lektion med en högstadieklass på 21 elever för att räkna hur många meddelanden eleverna fick under en lektion.
På bara en halvtimme tog eleverna emot drygt 2 000 notiser. Ekström talar sig numera varm för mobilförbud under lektionstid.
Det finns forskning som hävdar att ett förbud sannolikt inte skulle påverka elevernas skolresultat alls. Men Hult har också funnit en studie som tyder på att särskilt elever med låga betyg når bättre resultat utan mobiler i klassrummet.
I många fall finns en koppling mellan elevers låga skolresultat och deras föräldrars utbildningsnivå. I Katrineholms kommun är utbildningsnivån låg, påpekar Hult. Hennes motiv till att föreslå mobilfri skoltid är därför att det särskilt skulle hjälpa elever med låga betyg att nå högre resultat.
Flera av nämndens politiker diskuterade Hults initiativ, men det gick inte igenom. Däremot beslutades att skolornas nuvarande regler för mobiler ska kartläggas. Möjligen blir mobilfri skoltid ånyo en het fråga när kartläggningen är klar.