Lokal moderat vill helst se fler poliser

Polisen ägnar tid åt handräckningar och att omhänderta fyllerister. Nu föreslår Moderaterna att statliga ordningsvakter anställs för avlastning.

Statliga ordningsvakter föreslås, för att avlasta polisen.

Statliga ordningsvakter föreslås, för att avlasta polisen.

Foto: Jessica Gow/TT

Katrineholms kommun2019-09-27 19:12

När Moderaterna nyligen presenterade sin skuggbudget som svar på regeringens budget, fanns en miljard kronor avsatta för att anställa mellan 1 800 och 2 000 statliga ordningsvakter. Enligt Moderatledaren Ulf Kristersson ska ordningsvakterna hjälpa polisen men sådant som poliserna inte hinner med, som transporter av frihetsberövade och omhändertagande av berusade personer. 

Christer Sundqvist (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Katrineholm, tycker att det i princip skulle vara bättre med fler poliser. 

– Men eftersom vi har utbildningstid för poliser och det inte bara är att skaka fram nya poliser kan det vara bra under en övergångsperiod. Att utbilda ordningsvakter borde gå snabbare, säger han. 

I den moderata kommunplanen, påminner Christer Sundqvist, finns det förslag om kommunala ordningsvakter, också tänkta att avlasta polisen. 

– Det gäller ju att ordningsvakterna gör uppgifter där det inte behövs polisiärt ingripande. Det är som när man behöver mer personal i skolorna och vi inte får tag i lärare, då får man ha personal som kan göra en del av uppgifterna, säger Christer Sundqvist. 

I Katrineholms lokalpolisområde förekommer en hel del sådana uppgifter, som nämns i den moderata skuggbudgeten, för polisen. Häktet dit anhållna behöver skjutsas ligger fem mil bort i Nyköping, i Katrineholm ligger regionsjukhuset Karsudden och i Flen finns Migrationsverkets förvar, dit polisen kan kallas till att handräcka personal vid transporter. Men Liselotte Jergard, lokalpolisområdeschef, anser inte att polisen lokalt har onormalt mycket handräckningsuppdrag, omhändertagande av berusade enligt lob eller skjutsningar. 

 – Vi har nog normalmycket handräckningar och lob, varken mer eller mindre än andra, säger hon. 

Hon kan dock inte svara på om statliga ordningsvakter skulle avlasta polisen lokalt. 

– Jag kan inte ta ställning till vilken påverkan det skulle ha nu. Men vår rikspolischef har ju också sagt att vi behöver renodla polisens uppdrag, säger Liselotte Jergard, som konstaterar att polisen kommer att förhålla sig till det som genomförs. 

Tony Rosendahl, vänsterpartiets gruppledare i Katrineholms kommunfullmäktige, säger att han i grunden är skeptisk till att låta statliga ordningsvakter utföra polisiära uppgifter. 

– Vissa saker är grundläggande polisiära, då bör man förstärka resurserna till polisen om det behövs i stället. Annars skapar vi system där det blir oklara gränslinjer om vem som ansvarar för vad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!