Inne på hälsobutiken Lifebutiken råder ett tillfälligt förmiddagslugn och Birgitta Gustafsson slår sig ner vid bordet i pentryt för att summera ett långt arbetsliv.
– Jag började arbeta i min svärfars butik "Ages frukt och hälsokost" när han hastigt blev änkeman 1975. När mitt yngsta barn var ett halvår 1991 köpte jag affären. Jag hade längtat jättemycket efter att ta över, berättar Birgitta Gustafsson.
Det blev en intensiv start som egenföretagare, med fyra barn på hemmaplan och långa arbetsdagar.
– De första åren tog jag knappt ut en enda semesterdag. Ska det bli någon lönsamhet måste man ge allt, men det finns nog ingen i den yngre generationen som orkar jobba på det viset i dag.
Birgitta Gustafsson säger att mycket har hunnit hända inom hälsokostbranschen sedan 1970-talet.
– När jag började var det rätt mycket fördomar och hälsokost betraktades som flum. Så är det inte numera och kunderna är pålästa och vet vad de vill ha.
När Life-kedjan startades för 25 år sedan var Birgitta Gustafsson med på tåget och under guldåren var de tre som arbetade i butiken.
– Det var på den tiden som Ica-butiken fanns kvar i gallerian och det var en helt annan kundtillströmning än det är nu.
Beslutet om att stänga butiken har mognat fram, men förra våren bestämde sig Birgitta Gustafsson för att det var dags.
– Jag har redan jobbat två år över pensionsåldern. Jag lägger inte ner för att det har gått dåligt, utan för att jag vill vara fri. Det har varit jätteroliga år, men var sak har sin tid. Jag har inte basunerat ut det, men i början av januari informerade jag mina stamkunder, berättar hon.
Någon efterträdare till Lifebutiken finns inte i sikte.
– Life ville ta över butiken med lager och inventarier, men lämnade ett alldeles för lågt bud. Hyreskontraktet löper ut den sista april och jag stänger den 15 april. Det behövs en ung kraft, men det är svårt att få låna pengar om man inte har eget kapital. Sen är det väl ingen som vågar satsa i Violengallerian.
Birgitta Gustafsson fattade sitt beslut redan innan Hjalmar Pettterssons bokhandel lade ner, men nedläggningen har påverkat omsättningen.
– Violengallerian blöder och vi har tappat kunder. Ett annat problem är att det är smutsigt, att hyresvärden inte håller efter och att det inte finns kundtoalett i vare sig Violengallerian eller Kvarnen. Vi lever till stor del på kunder från kransorterna och då är tillgänglighet och service viktig.
Birgitta Gustafsson tycker att politiker och hyresvärdar borde göra gemensam sak för att vända trenden för centrumhandeln.
– Det borde inte vara så svårt att tillsammans sätta sig och fundera över hur man kan rädda city, men i stället hjälper de till att stjälpa stan. Det är sorgligt för alla företagare som kämpar på. Det behövs nytänk, för nu är det mycket som är förlegat. Vill man hyra en butikslokal i centrum borde man exempelvis kunna skriva in vilka öppettider som gäller i kontraktet.
Vad kommer du att sakna?
– Kundkontakten och allt roligt jag har fått uppleva på utbildningar och hälsomässor. Samtidigt är det oerhört mycket jobb som egenföretagare och det är dags att lämna stafettpinnen vidare.
Nu ser Birgitta Gustafsson fram emot att själv få bestämma livets dagordning.
– Det känns jättebra. Jag har sex barnbarn och nu kommer jag att hinna träffa dem mer, resa och gå på gympa. Jag längtar efter friheten.