Leksakspistol orsakade polisinsats

Rektorn förnekar händelse, där en pojke hade med en leksakspistol i skolan på fredagen.

Polisen kallades till en låg- och mellanstadieskola vid lunchtid på fredagen.

Polisen kallades till en låg- och mellanstadieskola vid lunchtid på fredagen.

Foto: Cecilia Tuohy

Katrineholms kommun2019-09-27 14:57

Klockan 12:51 på fredagen ringde personal från en låg- och mellanstadieskola i Katrineholm polisen och berättade att en elev tagits in på expeditionen. Det ska enligt polisen handla om en pojke i 12-årsåldern, som enligt larmet hade någon form av vapenattrapp på sig.  

– Vi åkte dit förstås och träffade på pojken, som hade en leksakspistol på sig, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i polisregion Öst. 

Det vanligaste, säger Thomas Agnevik, är att det rör sig om soft air guns i sådana här fall. En sådan är inte möjlig att snabbt skilja från ett riktigt vapen, rent visuellt. 

– Min tolkning av "leksakspistol" är att det syns, i alla fall i en vuxens ögon, att det inte är ett riktigt vapen, säger han, men konstaterar att han inte vet vad det rörde sig om för leksak i det här fallet. 

Polisen upprättade en anmälan till socialtjänsten, men det finns i nuläget ingen brottsanmälan. 

– Men personalen på skolan ska försöka fånga upp om något barn känt sig hotat. Jag tror att patrullerna som åkte dit försökte vara diskreta och inte göra för stor sak av det här, säger Thomas Agnevik. 

Efter lunch hörde föräldrar av sig till tidningen, efter att deras barn berättat om händelsen och undrat över polisens närvaro på skolan. Men någon information hade ännu klockan 14:50 inte gått ut från skolan och när tidningen kontaktar skolans rektor nekar rektorn till att något inträffat. Efter en stund säger dock rektorn "vi pratar leksaker, inte någon pistol". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!