L vill satsa på utbildning och integration

Liberalerna ger mer pengar till skolan, omsorgen och vuxenutbildningen. Samtidigt sparar man på socialnämnden.

Liberalerna vill ge bildningsnämnden mer pengar.

Liberalerna vill ge bildningsnämnden mer pengar.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Katrineholms kommun2019-11-01 06:36

Det är snart dags att spika kommunens budget för nästa år. På kommunstyrelsens senaste sammanträde lade såväl majoriteten som flera oppositionspartier fram sina förslag, något som tidningen har berättat om tidigare. Budgeten ska slutgiltigt beslutas av kommunfullmäktige.

Liberalerna fokuserar i sin budget på vuxenutbildningen och på skolan. Partiet pekar på den höga arbetslösheten bland framför allt utrikesfödda katrineholmare som en stor utmaning för kommunen. Arbetslösheten drabbar inte bara de enskilda människorna, utan även kommunens ekonomi, eftersom många tvingas leva på försörjningsstöd.

Genom att förstärka SFI, arbetsmarknadsåtgärder och vuxenutbildning, ska fler kunna komma i arbete, enligt Liberalerna.

Jesper Ek, partiets gruppledare, förklarar att man vill se en särskild satsning på de arbetslösa som står närmast arbetsmarknaden. Ofta är det mycket tal om hjälpa dem som har allra svårast att få jobb. De måste givetvis också få stöd, menar Ek. Men han betonar att mycket vore vunnet, om de som står närmare arbetsmarknaden kom i arbete eller studier.

L vill se kommunalt finansierade arbetsmarknadskonsulenter, som kan stötta Arbetsförmedlingen. Man vill också utöka antalet undervisningstimmar inom SFI, bland annat.

I pengar vill L ge viadidaktnämnden, som ansvarar för vuxenutbildning och integration, 3 miljoner kronor mer än vad majoriteten föreslår.

– Ser man det som andel av nämndens budget, är detta den största satsning vi gör, säger Jesper Ek.

I kronor och ören är det dock bildningsnämnden som får mest pengar i Liberalernas budget, 7 miljoner mer än majoriteten 2020. 

Pengarna behövs enligt partiet för att minska barngruppernas storlek i förskolan och för att höja resultaten i kommunens skolor. I sin problembeskrivning tar partiet upp de dåliga resultaten för grundskolan i Katrineholm, som att många saknar behörighet till gymnasiet.

Liberalerna vill även lägga 6 miljoner kronor mer än majoriteten på vård- och omsorgsnämnden. 

På sista raden räknar Liberalerna med ett lika stort överskott som majoriteten. För att få det att gå ihop vill partiet ge socialnämnden, service- och tekniknämnden och kommunstyrelsen mindre pengar. Besparingen på socialnämnden menar L sig ha råd med, eftersom fler personer väntas få jobb med deras satsningar på vuxenutbildning och arbetsmarknad. Därmed ska antalet som är beroende av försörjningsstöd minska, är tanken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!