Hösten 2019 beställde en man i Katrineholms kommun en poolvärmepump via ett e-handelsföretag. Mannen hade tidigare beställt fyndvaror från företaget och blivit nöjd. Den här gången blev det annorlunda.
När paketet kom visade det sig att pumpen, som han betalat 10 988 kronor för, hade en trasig kompressor. I paketet låg även en retursedel från en annan kund som tidigare hade reklamerat pumpen. Av annonsen som fått honom att nappa tycker han inte att det framgick att kompressorn var trasig.
Han kontaktade företaget och ville reklamera den trasiga varan, men fick till svar att det var en fyndvara och att reklamationsrätten inte gäller för defekta varor.
Mannen anmälde vidare till ARN och ville att köpet skulle hävas och att han på företagets bekostnad skulle få returnera den trasiga varan.
I nämndens utredning har e-handelsföretaget anfört att fyndvaran hade en felbeskrivning där det framgick att pumpen varit installerad och att kompressorn var defekt.
Allmänna reklamationsnämnden anser att företaget gett korrekt information om den defekta kompressorn och nekar till att kunden skulle få häva köpet utifrån det.
Nämnden väljer ändå att ge konsumenten rätt utifrån distansköpslagen. Något undantag från ångerrätten för fyndvaror eller demonstrationsexemplar har inte angetts och därför rekommenderas e-handelsföretaget att låta kunden ångra sitt köp och avstå från att ta betalt för poolvärmepumpen. Dessförinnan ska pumpen skickas tillbaka till företaget på kundens bekostnad.