Kulturgruppen ska ge sig ut på julturné

Förfrågningarna är så många att kulturgruppen knappt hinner med när de ska ut på turné med en välfylld säck med julsånger.

Kulturgruppen är ett härligt gäng som har sin dagliga verksamhet på Perrongen. Snart ska de ut på sin årliga julturné.

Kulturgruppen är ett härligt gäng som har sin dagliga verksamhet på Perrongen. Snart ska de ut på sin årliga julturné.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-11-06 19:49

Det är ett härligt gäng på nio kulturgruppsmedlemmar som stödassistenterna Leevi Holvisalo och Gunilla Andersson har förmånen att vara med om dagarna. I huvudkvarteret på Perrongen har de sin dagliga verksamhet och här går julsångerna på repeat sedan länge. Snart är det dags att dra på sig de vita halsdukarna och tomteluvorna.

– Vi började öva redan i augusti och då sa alla "Inte än", men det tar lite tid att lära sig alla låtar. Vi har en blandad kompott med både engelska och svenska julsånger och kör med karaokebakgrund, berättar Gunilla Andersson.

Kulturgruppen startade 2012 och sedan sex år tillbaka gör de sina julframträdanden. Om en månad bär det av med det timslånga musikprogrammet med mellansnack.

– Det är jätteroligt att folk hör av sig och vill att vi kommer och sjunger. Det går via mun-till-mun-metoden och nu får vi så många förfrågningar att vi knappt hinner med.

Med tio inbokade konserter bär det först av till Norrgläntan den 3 december och förutom Katrineholm ska man även gästa Finspång och Söderköping.

– Det som är kul med kulturgruppen är att man får sjunga och spela teater. Det har jag alltid gillat sen jag var liten. Då började jag imitera, berättar gängets spexare Henrik Duvbro och levererar en klockren imitation av Bertil Svensson från tv-programmet "Mitt hem och min trädgård".

En annan av Henrik Duvbros superkrafter är att han kan år och namn på varenda julkalender som Sveriges television har sänt sedan 1960-talet.

– Du borde vara med i 10 000-kronorsfrågan Henrik. Själv kommer jag knappt ihåg vad jag gjorde i går, skojar  Gunilla Hansson.

Kulturgruppens Kicki Ohlsson ser fram emot decemberturnén och särskilt pirrig är det inte med tidigare års rutin i ryggen..

– Några minuter innan man ska sjunga är man nervös, men det släpper när man väl kommer igång. Det är bra att vara nervös, för då blir man mer fokuserad på det man gör, säger hon.

Framför allt är det äldreboenden som får besök, men den 21 december blir det uppträdande för allmänheten på kulturhuset Ängeln. Allmänheten är även välkommen till Strandgården den 5 december och Lövåsgården den 17 december då Kulturgruppen uppträder på den öppna kaféverksamhet.

Sånghäftet är en diger lunta och för Jennifer Eriksson finns det en låt som hjärtat klappar lite extra för.

– Jag gillar "En helt ny jul" med Amy Diamond. Den är vacker och jag tycker om hennes röst.

Snart ska kulturgruppen ut på turné med en välfylld säck med julsånger. I år ska de uppträda i Katrineholm, Finspång och Söderköping.
Snart ska kulturgruppen ut på turné med en välfylld säck med julsånger. I år ska de uppträda i Katrineholm, Finspång och Söderköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!