Utbildningsdepartementet har nu beslutat att höja det så kallade likvärdighetsbidraget. Totalt får landets kommuner 4,9 miljarder kronor att dela på nästa år.
Mer än 162 miljoner går till Sörmland, förutsatt att statsbudgeten antas av riksdagen i december.
Bidraget ska användas med syfte att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i grundskola och förskola. Kommunerna bestämmer själva hur, så länge pengarna går till nya eller utökade insatser.
– Ska kunskaperna fortsätta stiga behöver jämlikheten öka i skolan. Det är varje elevs ansträngning som ska avgöra hur långt man kommer i sina studier – inte var man bor, vilka föräldrar man har eller vilken skola man går på, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Statsbidraget fördelas med hänsyn till antal elever och deras socioekonomiska bakgrund. Ju större dessa utmaningar är, desto större andel av bidragskakan får respektive kommun.
I Sörmland ges mest pengar per elev till Flen, Katrineholm och Vingåkers kommuner. Katrineholms bidragsram 23,7 miljoner motsvarar nästan 6 500 kronor per elev. Det är högre än tidigare, men samtidigt har ett antal mindre, riktade statsbidrag till skolan tagits bort.
Tillskottet är välkommet, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
– Vi är glada över möjligheten att få del av bidraget. Vi använder det på olika sätt, till exempel till kompetensutveckling och förstärkningar på personalsidan.
Men det finns – som sagt – ett men. Bidraget är villkorat. Mottagare som drar ner på sina kostnader för undervisning och elevhälsa är inte berättigade och blir återbetalningsskyldiga.
Detta kostnadsvillkor har fått skarp kritik, inte minst av Sveriges kommuner och landsting. Många av kommunerna med störst stödbehov har samtidigt en ansträngd ekonomi som tvingar till besparingar i skolan. Katrineholm är en av dem.
– Därmed kan stödet bli kontraproduktivt, konstaterar Söderberg.
Nämnden kommer att söka bidraget, trots att det enligt ordföranden skulle kunna mynna ut i ett återkrav. Staten signalerar dock att villkoret nu ska ses över.
– Det är bra. Annars får bidraget inte den effekt som är tänkt.
Vingåkers del av bidragskakan är 9,2 miljoner kronor eller 9 100 kronor per barn. Flens kommun beviljas 15 miljoner, vilket motsvarar drygt 10 000 kronor per elev. Det är högst i länet.