– Det är underbart skönt att vi kommit till ett beslut, säger Cecilia Björk (S), ordförande i kulturnämnden, vid onsdagseftermiddagens presskonferens vid lokstallet.
Turerna har varit många kring de ånglok som under 15 år varit inhysta i lokstallet av Stockholms ånglokssällskap, SÅS. När kommunen i september sade upp föreningen var det många som engagerade sig för att ångloken skulle få stanna i Katrineholm. Och i lördags hölls ett första, konstituerande, möte för Katrineholms ånglokssällskap, KÅS.
Genom bildandet av en lokal förening ändrades kommunens ståndpunkt och ett femårigt hyresavtal är skrivet. I utbyte kommer KÅS att bjuda på ett årligt tågsläpp och photopoint, fotograferingspunkt.
– Det blir tågsläpp i stället för kosläpp. Varje vår kommer ett lok rullas ut och ställas utanför lokstallet som en photopint, säger Cecilia Björk.
Ulf Larsson, ordförande i KÅS interimstyrelse, berättar att det handlar om ett så kallat N-lok, ett lok som användes för att växla vagnar på bangårdarna.
– Loket har tidigare varit i bland annat Katrineholm.
Tågtrafik står också på schemat för KÅS. Förhoppningsvis redan till sommaren med ett av de två loken som är under renovering.
Walter Zuzic är också engagerad i KÅS.
– Loken har ett stort historiskt värde. Utan järnväg hade Katrineholm inte varit en stad i dag.
Både N-loket, och de två ångloken som i dag finns i lokstallet, ägs och kommer att fortsätta att ägas av SÅS.