Konkursförvaltaren: "Jag tappade hakan"

Att bolag går i konkurs för att de inte får betalt händer. Men sättet det skedde på i Byggtekniks fall är "jättemärkligt".

Verksamheten vid Byggteknik fortsätter för närvarande som vanligt.

Verksamheten vid Byggteknik fortsätter för närvarande som vanligt.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholms kommun2019-11-01 19:03

Som tidningen har berättat har byggföretaget Byggteknik i Katrineholm gått i konkurs efter att en kund, Kärnhem, inte betalat drygt 10 miljoner kronor.

Just nu fortsätter verksamheten i Byggteknik som vanligt, och konkursförvaltaren Ulf Norin säger sig ha goda förhoppningar om att hitta en ny ägare som vill driva företaget vidare.

Byggteknik har byggt fyra flerfamiljshus på uppdrag av Kärnhem. Från början fanns ett avtal om fastpris för uppdraget, men det förhandlades senare om till att arbetena skulle ske på löpande räkning. Flera fakturor har också betalats på löpande räkning, enligt Ulf Norin. 

Det var först efter att slutbesiktningen gjorts – och godkänts – som Byggteknik fick veta att man inte skulle få betalt. 

Att en uppdragsgivare inte betalar är i sig inte helt ovanligt. Men i de flesta fall brukar kunden komma med en förklaring, som att man inte är nöjd med det jobb som utförts eller liknande.

Så har dock inte skett i detta fall, enligt Ulf Norin. Tvärtom ska uppdragsgivaren Kärnhem ha förklarat sig vara nöjda med det arbete som Byggteknik gjort. Trots detta meddelade man – via sms – att man inte tänker betala. Den enda förklaringen som getts ska vara att det "blev för dyrt".

 – Jag tappade hakan när jag hörde det, säger Ulf Norin, som beskriver hela historien som "jättemärklig".

Tidningen har varit i kontakt med Kärnhems vd Malin Svensson. Hon meddelar att hon inte har några kommentarer i dagsläget, men uppger att företaget kommer att ge "sin syn" på det inträffade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!