Reglerna för förskola under skollov har gjorts om. Kraven på vårdnadshavarna har skärpts. Informationsvägarna har breddats.
Ändå kvarstår problemet med föräldrar som anmäler behov av förskola men sedan inte utnyttjar platsen som avsett. I snitt ligger frånvaron på 34 procent.
Alltför många vårdnadshavare saknar disciplin, tycker kommunstyrelsens ordförande.
– Det här kostar oss miljoner. Nu stramade vi upp det i somras, men alla som anmält behov kom inte ändå. Det här måste bli bättre, säger Dahlström.
I sitt förslag till budget 2020, ger S- och M-majoriteten därför bildningsnämnden uppdraget att ta nya tag om den heta potatisen. För het är frågan, också för att kommunens allt skarpare tonläge får många föräldrar att känna sig skuldbelagda.
Uppdraget till nämnden är att utreda vilka ytterligare klutar som kan sättas till. Kostnaderna för matsvinn och överbemanning måste ner, förskolans planeringsförutsättningar underlättas.
Om det är möjligt, är S- och M-majoriteten inte främmande för att införa sanktioner mot vårdnadshavare som inte följer överenskommelsen med förskolan. Det skulle till exempel kunna handla om en straffavgift.
Om en sådan alls kan införas och vara verkningsfull är för tidigt att säga. Det ska utredningen titta på, säger nämndens ordförande Johan Söderberg (S).
Han påpekar att det inte handlar om att försvåra för föräldrar som av olika skäl behöver hålla sina barn hemma.
– Jag har någon gång själv slarvat med att lämna besked eller gjort det sent. Det är när det sker systematiskt och av många vårdnadshavare det blir ett problem. Vi måste komma till rätta med uppfattningen att det inte spelar så stor roll.
I ett färskt exempel på problematiken, togs extrapersonal in för att täcka ett aviserat behov av omsorg under udda tider. Vårdnadshavarna ändrade sig med så kort varsel att kommunen tvingades betala ut två och en halv månadslön i onödan.
– Det är pengar vi kunnat läggas på annat.
Vårdnadshavare vars barn endast sporadiskt dyker upp enligt schema kan redan i dag drabbas av repressalier. Rektor har möjlighet att säga upp förskoleplatsen, vilket också har skett några gånger.
– Vi ska titta på om vi använder den möjligheten tillräckligt. Vi behöver också göra en ordentlig kartläggning av den här typen av frånvaro och vad den beror på, säger Söderberg.