Tony Rosendahl (V) var först ut i talarstolen och kallade måndagen för "ännu en skammens dag för Katrineholm":
– Ett tiggeriförbud grundar sig i botten i ett rasistiskt förhållningssätt. Förslaget handlar enbart om att sopa undan människor som stör den polerade bild av Katrineholm som majoriteten vill visa upp.
Torgerd Jansson (S), fullmäktiges ordförande, kommenterade efteråt:
– Det här är ju en fråga som väcker mycket känslor, jag hoppas att vi ska kunna föra en värdig debatt.
Victoria Barrsäter (C) gav senare mothugg:
– Om man vill ha en värdig debatt får man lägga värdiga förslag.
Tony Rosendahl anser även att förbudet på Lövåsen utgör ett ingrepp i näringsidkarnas och markägarnas bestämmanderätt.
Jesper Ek (L) utvecklade samma linje.
– Fyra, fem butiker berörs av det utökade förbudet. Om det hade varit så att dessa personers närvaro på något sätt skulle vara negativa på något mer påtagligt sätt, så hade butiksägarna naturligtvis bett de här individerna att flytta på sig. Men det har de inte gjort, sa han och fortsatte:
– Med vilken rätt bestämmer vi över en näringsidkare att "det här får inte du ha precis intill entrén eller utgången till din butik, vi vet bättre"? Jag tycker att det är osmakligt och fräckt.
Eskilstuna kommun har fått klartecken av länsstyrelsen att införa krav på tiggeritillstånd på platser som ändå anses betjäna allmänheten, enligt Göran Dahlström. Då handlar det till exempel om parkeringsplatser som servar flera butiker.
Han tror inte att länsstyrelsen kommer göra en annan bedömning för Katrineholms tiggeriförbud, då frågan gäller om platsen är allmän eller inte.
Precis som Christer Sundqvist (M) hänvisade Göran Dahlström till utspel som Svensk handel gjort i hopp om tiggeriförbud:
– Det är naturligtvis känsligt för handlarna att ta den här frågan själva. Är Svensk handel rasister?
Johanna Karlsson (S) svarade Tony Rosendahl:
– Jag tycker att det florerar väldigt starka ord här i dag. "Skammens dag"; jag tycker att det är skamligt att tycka att det är okej att de här människorna sitter utanför butiker, vare sig det spöregnar, snöar eller när solen gassar och det är 30 grader varmt, sa hon.
Tony Rosendahl håller med om att det är fruktansvärt att människor tvingas tigga.
– Men den lösningen ni erbjuder är ingen lösning, sa han.
Efter en och en halv timmes debatt klubbades förslaget, med 37 ja-röster av 49. S, M och SD har yrkat bifall.
Det utökade tiggeriförbudet träder i kraft 1 januari 2020, under förutsättning att länsstyrelsen ger klartecken och beslutet inte överklagas av någon kommunmedborgare.