Två av polisens hundförare med sökhundar sökte på torsdagen igenom Järvenskolans lokaler, både i Söder-delen och Tallås-delen. Det var främst korridorerna med elevskåp som de båda hundarna nosade sig igenom, och syftet med hundsöket var att förebygga förekomst av narkotika i skolan.
– Det ska vara narkotikafritt på skolorna. Eleverna ska känna trygghet och veta att vi gör något. Vi vill visa att vi jobbar aktivt, säger områdespolisen Henrik Englund.
Det går ganska snabbt för schäferhundarna Ozzy och Zigge att söka igenom skolan. Hundarna är utbildade i att söka efter dels narkotika, dels vapen.
– De är ett bra hjälpmedel. Det är stora ytor vi söker igenom. Man kan aldrig säga helt säkert att hunden kommer att hitta om det finns något, men han har hittat väldigt mycket genom åren, säger hundföraren Anders.
Om det funnits narkotika som flyttats från skolskåpen, kan hundarna ändå känna spår.
– Om det har legat något där tidigare kan hunden reagera. Man ser att hunden blir intresserad, även om den inte markerar, säger hundföraren Elin.
Om hunden nosar upp narkotika markerar den genom att lägga sig ned.
– Skolans policy är att det ska vara drogfritt. Det vi kan bistå med är hundsök, säger Henrik Englund.
För ett par veckor sedan skrev tidningen om den närmast helt öppna droghandeln på Åsen strax nedanför och intill Järvenskolan. Särskilt uppmärksammad blev en händelse, där en pojke i högstadiet blivit bjuden på godis, som visade sig innehålla narkotika. Pojken tvingades söka vård på sjukhus.
Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan, berättar att mycket har hänt de senaste veckorna.
– För kanske första gången jobbar vi alla verkligen tillsammans. Service- och teknikförvaltningen och KFAB ska ha beröm, de har tagit bort sly från Åsen och röjt buskar som ändå skulle bort. De har bytt alla trasiga lampor och vi ska få nya starkare lampor och nya lyktstolpar.
Tanken är att det ska vara insyn, ljust och öppet. Ingen ska kunna huka sig i buskagen på Åsen och sälja knark till ungdomarna.
– Det är något som verkligen gör mig arg. Unga vuxna, som tror att de kan gå förbi och locka ut elever och sälja knark till dem, säger Magdalena Norin.
Hon tycker att något hänt, sedan drogförsäljningen uppdagades och efter händelsen med pojken som bjöds på godis.
– Det finns kämpaglöd runt detta som hänt, en stämning av att det går att förändra. Jag tror att det har fått alla att vakna, mig också, säger hon.
För att polisen och hundarna skulle kunna jobba i fred fick eleverna på skolan gå hem en lektion tidigare på torsdagen, något som föräldrarna informerades om under torsdagsförmiddagen. Visserligen kan elever, om de gömt något otillåtet i skåpet, förvarnas på det sättet.
– Men det måste till ett visst mått av information när vi bryter undervisningen och eleverna skickas hem för tidigt. Just eftersom det här är ett förebyggande hundsök gick vi ut med informationen, säger Magdalena Norin.
Någon polisanmälan om narkotikabrott upprättades inte efter torsdagens hundsök, och varken polis eller skolledning hade väntat sig att hitta narkotika. Någon specifik misstanke fanns inte, betonar Henrik Englund och kollegan Ted Bäck, också områdespolis.
– Hade vi haft misstankar hade det inte varit ett förebyggande sök. Har vi misstankar måste vi jobba med husrannsakan, konstaterar Ted Bäck.